8 čestih zdravstvenih problema kod starijih pasa

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Koliko god da narastu, na njih uvijek gledamo kao na vječne štence koji će zauvijek biti s nama. Iako ćete možda uporno htjeti poricati da vaš pas stari, važno je paziti na zdravstvene probleme koji se javljaju kod starijih pasa kako biste im poboljšali kvalitetu života. U ovom članku pročitajte o čestim zdravstvenim problemima kod starijih pasa koji bi jednog dana mogli zadesiti vašeg ljubimca.

Kad se pas smatra starijim psom?

Stariji pas leži na travi i smiješi se u objektiv
Pas se generalno smatra starijim psom kad dosegne dob od sedam godina, kako navodi Zaklada za pse, iako to u stvari ovisi o veličini i pasmini psa. Velike pasmine stare brže od malih. I dok se Njemačka doga može smatrati starijim psom već u dobi od šest godina, sićušna čivava taj status doseže tek s osam ili devet godina. Na starenje pojedinog psa utječu i drugi čimbenici, poput klimatskih uvjeta i slično. Jednom kad vaš pas počinje pokazivati znakove zdravstvenih problema povezanih sa starenjem, može ga se smatrati starijim psom bez obzira na dob.

Slijedi osam učestalih zdravstvenih problema kod starijih pasa.

1. Gubitak sluha i vida.

Stariji psi mogu imati sve slabiji vid i sluh, navodi Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA). Kod starijih pasa često se javlja i siva mrena, što udruga PDSA definira kao abnormalnu zamućenost oka uzrokovanu promjenama u strukturi leće oka, a što može dovesti do djelomične ili potpune sljepoće. Psi će se dobro snalaziti čak i bez operacije sive mrene zahvaljujući odličnim osjetima njuha i sluha. Čitav niz problema, od genetike do kroničnih upala uha, može prouzročiti gubitak sluha i gluhoću. Gluhi psi vas možda ne čuju dok im se obraćate, no osjećaju vibracije poda dok im prilazite. S njima možete komunicirati i pomoću gestikulacije. Uvijek se dobro pripremite i budite oprezniji kad izlazite sa psom koji ne čuje ili ne vidi dobro. Svakako ne želite da odluta i uvali se u nevolje!

2. Problemi sa zglobovima

Osteoartritis je vrlo čest uzročnik boli u zglobovima i ukočenosti kod pasa, navodi udruga PDSA. Radi se o progresivnoj degenerativnoj bolesti koja uzrokuje nedovoljnu lubrikaciju i pojačano trošenje hrskavica u zglobovima. Iako za njega nema lijeka, postoji niz tretmana uz pomoć kojih svojem psu možete pomoći umanjiti bol i usporiti napredovanje bolesti. Prehrana, posebice unos masnih kiselina omega 3, igra značajnu ulogu u pomoći psima s problematičnim zglobovima. Raspitajte se kod svojeg veterinara o hrani za zdravlje zglobova i tome bi li specijalizirana hrana bila od koristi vašem psu. 

3. Demencija / Kognitivna disfunkcionalnost

Baš kao i ljudi, psi s godinama mogu izgubiti kognitivne sposobnosti, što rezultira simptomima sličnim senilnosti ili Alzheimerove bolesti kod ljudi, piše Kinološki savez UK-a. Zbunjenost, dezorijentiranost, cviljenje ili lajanje bez nekog razloga, izgubljenost u poznatom okružju, nezgode s vršenjem nužde, sve to mogu biti znakovi kognitivne disfunkcionalnosti. Ovi simptomi mogu ukazivati i na druge tegobe, pa ako ih primijetite, o njima se najbolje posavjetovati s veterinarom. Kao ni za osteoartritis, ni za demenciju nema lijeka. Psu se često može pomoći određenim lijekovima i hranom bogatom antioksidansima. 

4. Rak

Kod starijih pasa češće se znaju javljati kvržice, ali srećom, nisu sve zloćudne. No kod pasa se sa starenjem povećava i rizik od raka, pa je svakako najbolje otići pregledati bilo kakve neobične kvržice, kažu u Kinološkom savezu UK-a. Redovitim pregledima i pretragama mogu se otkriti tumori koje inače nije lako vidjeti ili napipati.

5. Srčani problemi

Psima se u starijoj dobi mogu javiti i srčani problemi. Kako navodi udruga PDSA, najčešće srčane tegobe koje se javljaju kod pasa su oboljenje mitralnog zaliska, kardiomiopatija (oboljenje srčanog mišića) i aritmija (nepravilno kucanje srca). Srčane bolesti mogu dovesti do zatajenja srca, što nastupa kad srce više ne može dovoljno učinkovito pumpati krv, pa u srce, pluća i prsnu šupljinu prodiru tjelesne tekućine. Kašalj, otežano disanje, netolerancija na aktivnost, gubici svijesti i neobjašnjivo povraćanje znaci su moguće srčane bolesti i psa bi tada odmah trebao pregledati veterinar.

Stariji mješanac u tipu boksera s protezom pliva u bazenu.

6. Pretilost

Psi sa starenjem nerijetko gube na težini uslijed gubitka mišićnog tkiva. Međutim, nekim starijim psima, prijeti rizik od debljanja i pretilosti. To može imati značajni utjecaj na njihovo zdravlje, osobito ako su u starijoj dobi i manje aktivni. Kinološki savez UK-a upozorava da su psi sa prekomjernom tjelesnom težinom skloniji problemima kao što su dijabetes, visok krvni tlak, srčane bolesti i bolesti bubrega. Uz vježbe i aktivnost koje vaš stariji pas može sa sigurnošću tolerirati, važno je i da mu dajete hranu prikladnu za njegovu dob kako biste mu osigurali uravnotežene nutrijente i propisan dnevni unos kalorija.

7. Gastrointestinalni problemi i inkontinencija

Niz problema može prouzročiti gastrointestinalne tegobe kod vašeg psa starije dobi. Iako oni nisu uvijek ozbiljni, mogu ukazivati na probleme kao što su bolesti bubrega. Dakle, ako povraćanje i proljev ubrzo ne prođu sami od sebe, najbolje je obratiti se veterinaru. Također, stariji psi često imaju nezgode s uriniranjem jer mišići koji kontroliraju mjehur slabe. Inkontinencija može biti znak ozbiljnijeg problema kao što su upala urinarnog trakta ili moguća demencija. Ako ovi problemi nisu izolirana pojava, najbolje je otići veterinaru.

8. Problemi s bubrezima

Kako pas stari, bubrezi mu mogu početi gubiti na funkcionalnosti. I dok su kronična oboljenja bubrega progresivna i ne mogu se liječiti, navodi Plavi križ, može ih se ublažiti odgovarajućim liječenjem, čime se psu produžuju životni vijek i kvaliteta života. Rutinskim pretragama krvi starijeg ljubimca u ranoj se fazi mogu otkriti oboljenja bubrega, a psu pružiti bolji izgledi za liječenje. Ako vas brine čime hraniti svojeg starijeg psa, o tome se konzultirajte sa svojim veterinarom.

Starenje je teško kako za vašeg psa, tako i za vas. Jedna od najboljih stvari koje za njega možete učiniti je voditi ga na redovite pretrage svakih šest mjeseci i pratiti ove učestale zdravstvene probleme. Pazite na psa kod kuće i informirajte veterinara o svakom neuobičajenom ponašanju kako biste na vrijeme otkrili ove bolesti i svojem psu povećali izglede za dug i zdrav život. Vaš pas možda više nije štenac, ali uvijek će biti vaš pas!

Biografija suradnice

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus mama psića, blogerica i spisateljica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše pod nadzorom krznenih bebica u krilu.

 

Recenzent: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Vezani članci

Vezani proizvodi