Otklanjanje problema s plinovima kod pasa

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Milijun viceva se može ispričati o psećim vjetrovima, no ako imate ljubimca koji učestalo pušta vjetrove, njihov zvuk ili smrad mogli bi vam zagorčavati život. Osim toga, ako pas ispušta vrlo smrdljive plinove, u pozadini možda leži ozbiljniji zdravstveni problem. Smrdljivi plinovi znaju biti urnebesno smiješni, ali ako oni nisu nešto što je uobičajeno kod vašeg psa ili ako su popraćeni povraćanjem, proljevom ili čudnim stvarima poput žute stolice, možda vam i neće biti do smijeha.

S druge strane, možda je vaš pas samo superprdljivac kojeg nije baš briga za malo smrada. Svi mi imamo svoje posebne talente, ovo bi mogao biti njegov.

Ako ste primijetili da vaš pas često pušta vjetrove ili se zbog toga sramotite pred gostima, ovo je pravi vodič za vas. Evo kako možete ustanoviti što je uzrok škodljivom smradu i treba li zbog vjetrova razmišljati o posjetu veterinaru.

Zbog čega psi puštaju vjetrove?

Iza učestalih problema s plinovima kod pasa može ležati mnogo razloga. Nerijetko je glavni u hrani, gastrointestinalnim bolestima i poremećajima prehrane kao što je netolerancija na hranu.

Drugi razlog može biti vrsta, kvaliteta i količina sastojaka pseće hrane jer oni utječu na količinu plina koji se stvara u crijevima. Kad crijevne bakterije fermentiraju vlakna ili slabo probavljene proteine i ugljikohidrate dolazi do otpuštanja plina. Hrana za ljubimce koja sadrži određene oligosaharide (prisutne u sastojcima kao što su soja, grah, slanutak i leća) obično proizvodi velike količine plina u crijevima.

Postoje, međutim, i drugi, manje česti razlozi zbog kojih vas vaš pas možda terorizira smradom. Jede li vaš pas prebrzo? Američki kinološki savez (AKC) navodi kako je "uvriježeno mišljenje da aerofagija, odnosno povećano gutanje zraka, može dovesti do plinova kod pasa. Pohlepni proždrljivci koji gutaju hranu i brahicefalične pasmine često znaju gutati više zraka nego što je to normalno, što u konačnici može dovesti do plinova, takoreći."Plavi mops lica zarivena u metalnu pseću zdjelicu.

Dobro, sad ozbiljno. Moj pas ispušta PUNO vjetrova.

Ispuštanje plinova kod pasa jednako je normalno kao kod ljudi. Međutim, važno je paziti na značajno povećanje učestalosti te pojave.

Ono što vi možda vidite kao "previše prdeža" moglo bi biti naznaka gastrointestinalnih tegoba od kojih vaš pas možda pati. Osim toga, vjetrovi mogu ukazivati i na crijevne parazite, kao i probleme s gušteračom, upozorava AKC.

Svaka veća promjena kod vašeg ljubimca, makar i neka koja se čini blesavom, poput vjetrova, razlog je za posjet veterinaru kako biste bili sigurni da nema ozbiljnih problema. Ako su plinovi popraćeni lošim tekom, proljevom, povraćanjem, gubljenjem na težini ili promjenama u ponašanju, definitivno bi bilo dobro nazvati veterinara.

Kako spriječiti puštanje vjetrova

Ako mislite da vaš pas previše pušta vjetrove i pitate se kako to smanjiti na neku normalnu razinu, imate sreće. Bude li vam veterinar mogao pomoći odrediti uzrok pretjeranih plinova, možda ćete moći malo ublažiti tu pojavu. Primjerice, ako psu kao poslasticu dajete sir, a veterinar zaključi da je pas osjetljiv na mliječne proizvode, jednostavna eliminacija sira iz prehrane može drastično ublažiti situaciju.

Baš kao što ne možete kontrolirati plinove kod drugog čovjeka, ne možete u potpunosti ni kod svojeg ljubimca, ali s pomoću hrane možete malo poštedjeti svoj nos. Pseća hrana koja sadrži velike udjele proteina ili slabo probavljive izvore proteina često je uzrok smrdljivijih vjetrova. Sastojci poput brokule, kupusa, cvjetače i prokulica može fermentacijom proizvesti sumpor i poprilično smrdljive vjetrove.

Važnost prehrane i njezine uloge u vezi s vjetrovima kod pasa

Kad smo kod toga što vaš pas jede, njegova svakodnevna prehrana igra golemu ulogu u zdravlju probavnog trakta, što pak utječe na količinu plinova koje pušta. Crijevne bakterije mogu fermentirati neprobavljene proteine, proizvodeći plinove sa sumporom. Uravnotežena pseća hrana s pravim nutrijentima može doprinijeti zdravoj probavi. Svakako zamolite veterinara da vam preporuči zdravu pseću hranu. Usto, ako je psu dijagnosticirana bolest koja uzrokuje slabiju probavu ili malapsorpciju nutrijenata, to su problemi koji se mogu povezati s nadutošću i vjetrovima. Tim psima veterinari mogu preporučiti hranu specijalno formuliranu za zdravlje psećeg GI trakta. Upitajte veterinara je li neka od ove terapeutske hrane dobra opcija.

Sad kad znate uzroke vjetrova kod pasa, nadajmo se da ćete moći okončati smrdljive situacije u svojoj kući! Pripazite na hranu svojeg psa i pokušajte procijeniti remeti li možda nešto njegov probavni sustav. I upamtite da vam brzinski posjet veterinaru uvijek može pomoći ustanoviti kako postupiti najbolje za svojeg ljubimca.

Biografija suradnice

Erin Ollila

Erin Ollila vjeruje u moć riječi i način na koji poruka može informirati, pa i transformirati ciljanu publiku. Njezini radovi, koji uključuju intervjue, pisanje za druge, blogove i kreativnu nefikciju, mogu se pronaći po cijelom internetu i u tiskanim izdanjima. Erin je vješta u SEO i svime u vezi s društvenim medijima. Magistrirala je kreativno pisanje na sveučilištu Fairfield. Javite joj se na Twitteru na @ReinventingErin ili saznajte više o njoj na http://erinollila.com.

 

Recenzenti: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S, M.S i Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Vezani članci

Vezani proizvodi