zdravlje probavnog sustava psa

Što su probavni problemi kod pasa?

Probavni poremećaj je svaka zdravstvena situacija koja sprječava vašeg psa da pravilno probavi hranu ili mijenja brzinu kojom hrana prolazi kroz njegov probavni trakt. Ne ignorirajte znakove! Ako vaš krzneni prijatelj pokazuje simptome probavnih smetnji, odmah potražite savjet svog veterinara.

Žena u žutom pokrivaču grli malog psa na sofi

#signs(anchor only visible for authoring)


Upoznajte znakove nevolje

Neke znakove probavnih problema vašeg psa lako je (i neugodno) uočiti. Obavezno se posavjetujte sa svojim veterinarom ako vaš pas pokazuje bilo koji od ovih znakova:

 • Povraćanje
 • Proljev ili mekana stolica
 • Promjena apetita
 • Nadutost
 • Grgljanje u želucu
 • Zatvor
 • Iznenadna neaktivnost ili depresija
 • Svrbež kože/ušiju

#causes(anchor only visible for authoring)

Što uzrokuje probavne probleme kod pasa?

Probavni poremećaji mogu se dogoditi iz raznih razloga, a svi oni mogu učiniti da se vaš pas osjeća loše. Ovdje su neki od najčešćih uzroka probavnih problema kod pasa.

 

Zlatni retriver na veterinarskom stolu pored veterinara
 • Akutni gastroenteritis

  Ovo je najčešći uzrok 'želučanih tegoba' kod pasa. Obično se sastoji od povraćanja i proljeva koji počinje iznenada, ali može biti i samo proljev. Mogu ga uzrokovati mnoge stvari poput jedenja nečeg nezdravog (svi znamo da naši psi to vole raditi!), paraziti, virusi i strana tijela, da spomenemo samo neke.

 • Kronična enteropatija ili upalna bolest crijeva

  Za razliku od iznenadnog poremećaja koji smo upravo spomenuli, kronične enteropatije sporije se pojavljuju i obično traju dugo. Proljev i gubitak težine uobičajeni su znakovi. Opet, to može biti uzrokovano mnogim različitim stvarima kao što su neželjene reakcije na hranu i genetika.

 • Kolitis

  Debelo crijevo je dio debelog crijeva, a kada dođe do upale, to se naziva kolitis. Obično je vrlo karakterističan i većina pasa pokazuje iste znakove - izgledaju kao da hitno moraju kakati, mogu se naprezati da kakaju, ali ne izlazi puno, a jedan od klasičnih znakova kolitisa je svježa krv i/ili sluzav sluz u stolici.

 • Pankreatitis

  Ovo je ozbiljno stanje kod pasa i može biti opasno po život. Uobičajeni znakovi pankreatitisa su iznenadno povraćanje, depresija i nedostatak apetita. To je također vrlo bolno stanje pa bi vaš pas mogao biti nemiran i zauzeti položaj "naklona" kako bi pokušao ublažiti bol. Ako sumnjate da bi vaš pas mogao imati pankreatitis, odvedite ga veterinaru što je prije moguće.

 • EPI – egzokrina insuficijencija gušterače

  Ovaj naziv koji komplicirano zvuči opisuje stanje u kojem psima nedostaju određeni enzimi potrebni za probavu. Gušterača proizvodi neke od njih, a kada im nedostaje, hrana prolazi ravno kroz njih, a da pas ne može doći do hranjivih tvari. Psi s EPI-jem obično su halapljivo gladni, ali ipak gube na težini i izgledaju u lošem stanju. Budući da ne probavljaju dobro masnoću, njihova stolica može biti sivkaste boje. Neke pasmine, poput njemačkih ovčara, sklonije su tome od drugih. Obično nadopunjavanje prehrane enzimima koji nedostaju daje dobar rezultat.

 • Alergije na hranu

  Psi mogu loše reagirati na određenu hranu iz više razloga, a sve to zajedno nazivamo neželjenim reakcijama na hranu. Prave alergije na hranu su rjeđe nego što ljudi misle i obično ih uzrokuju proteini u hrani kao što su govedina i piletina. Alergije na hranu mogu uzrokovati povraćanje i proljev te kožne probleme poput svrbeža.

 • Zatvor

  Kao i kod ljudi, psi kada imaju zatvor teško im je kakiti i mogli bi mnogo rjeđe ići na WC. Zatvor može biti uzrokovan mnogim stvarima. Jedenje kostiju može učiniti stolicu tvrdom i teškom za prolazak, dehidracija ili tromo crijevo također će značiti da je stolica suha i teško se mijenja.

Kako možete pomoći?

Prvo, ako sumnjate da vaš pas pati od probavnog poremećaja, razgovarajte sa svojim veterinarom o tretmanima koji bi mogli pomoći. Možete dodatno pomoći svom psu smanjenjem količine okidača stresa u njegovoj okolini pomoću nekih od ovih prijedloga:

 

Sretan mali pas kao ljubimac u dvorištu

Držite se rutine

Psi vole predvidljivost. Znajući da mogu predvidjeti kada ćete stići kući, kada će se pojaviti obroci i kada je vrijeme za šetnju, pomoći ćete da anksioznost vašeg psa bude minimalna.

Pas jazavčar u crvenoj ormi

Dodaci

Na tržištu postoje razni proizvodi namijenjeni smirivanju vašeg psa. Pitajte svog veterinara za preporuku koja bi mogla pomoći u rješavanju stresne reakcije vašeg psa u situacijama koje izazivaju tjeskobu.

Pas je s kuhinjskog poda pogledao zdjelu

Razmotrite njihovu prehranu

Hrana napravljena od lako probavljivih sastojaka može biti nježna za uznemirene trbuščiće. Raspitajte se kod svog veterinara o promjeni hrane vašeg psa i kako to učiniti bez da dodatno uznemirite želudac vašeg psa.

Pogledajte Opcije

#nutrition(anchor only visible for authoring)

#articles(anchor only visible for authoring)

Resursi i savjeti

Kako biste svom psu pružili najbolju moguću njegu na putu koji je pred vama, pogledajte ove korisne resurse našeg tima veterinara.