Skriva li vaša mačka svoju bol? Prepoznavanje znakova i simptoma

Lako je ne primijetiti simptome bolesti mačke. Oni uopće nisu slični prehladama od kojih ljudi povremeno boluju. Mačke su sklone skrivanju svoje boli, što otežava pravilnu skrb za njih kada im je najviše potrebna. Ali ako znate na što treba obratiti pažnju, možete rano prepoznati simptome i pružiti svojoj mački pomoć koja joj je potrebna.

Zašto mačke skrivaju svoju bol

Sklonost mačaka da prikrivaju svoju nelagodu smatra se evolucijskim zaostatkom iz života u divljini, kada je očita bolest ili ozljeda značila da su laka meta za obližnje grabežljivce. Očita slabost učinila bi mačku u divljini ranjivijom, a također je izložilo opasnosti maltretiranja ili napuštanja od strane njezine skupine.

Iako današnje mačke općenito ne moraju brinuti da će postati plijen, ostale ljubimce u kući ili čak ljude mogu smatrati konkurencijom u borbi za resurse kao što su hrana i voda. Bez obzira na to jesu li vođene prirođenim instinktima ili prekomjerno zaštitnom mačjom logikom, mačke se brinu da bi ih pokazivanje znakova boli moglo dovesti u nezahvalan položaj u odnosu na drugu dominantniju životinju, zbog čega prikrivaju svoje simptome.

Uobičajeni simptomi mačje boli

Orange and white cat lying down staring straight ahead.Mačka koju boli često pokazuje promjene u ponašanju koje pažljiv vlasnik može prepoznati i zaključiti da nešto nije u redu. Kako navodi Vetstreet, uobičajeni simptomi bolesti ili boli mačaka obuhvaćaju:

  • Skrivanje
  • Nepomično sjedenje i pogrbljenost
  • Gubitak zanimanja za ljude, druge ljubimce ili aktivnosti
  • Zanemarivanje uređivanja ili prekomjerno uređivanje jednog mjesta na tijelu
  • Predenje, prekomjerno mijaukanje ili neobično glasanje
  • Nemir ili agresija prema prijateljski nastrojenoj okolini
  • Obavljanje nužde izvan kutije s pijeskom

Mačke koje boli također mogu izgubiti apetit, povraćati, nastojati neprestano biti u blizini vlasnika ili pokazivati druge primjetne promjene u ponašanju i osobnosti. Mačka koja pati od kronične boli kao što je u slučaju artritisa, može potpuno prestati koristiti kutiju s pijeskom jer joj je preteško popeti se u nju. Zato se može prestati penjati ili skakati na visoke dijelove svog mačjeg drveta.

Kako veterinar može pomoći

Orange and white tabby cat lying in a brown cat bed.U slučaju bilo kakvog neobičnog ponašanja mačke treba se odmah obratiti veterinaru, koji može odrediti je li uzrok tih promjena bol ili bolest, a zatim raditi s vama na tretiranju uzroka. Veterinar također može pomoći u tretmanu boli, što može obuhvaćati analgetike koji se dobivaju na recept, terapiju grijanjem, fizikalnu rehabilitaciju, pa čak i masažu.

Ako je vaša mačka pretila, veterinar može preporučiti hranu za regulaciju težine, osobito ako mačka pati od kronične boli u zglobovima. Neki prehrambeni dodaci za zglobove mogu joj pomoći da zadrži mobilnost, ali svakako je najbolje potražiti terapijsku hranu za tretman uzroka.

Ono što nikad ne biste trebali raditi je davati svojoj mački lijekove za bol koji su dostupni bez recepta, koji mogu biti vrlo toksični za probavni sustav mačaka. Također se posavjetujte s veterinarom u vezi bilo kakvih dodataka prehrani koje joj namjeravate davati kako biste provjerili jesu li sigurni. Veterinar također može propisati lijekove za stabilizaciju raspoloženja kako bi se mačka lakše nosila s boli i promjenama u životnom stilu.

Kako možete pomoći

Kod kuće razmislite o premještaju kreveta, posudica za hranu i vodu te kutije s pijeskom kako bi lakše dolazila do njih. Također provjerite može li lako ulaziti u kutiju s pijeskom i izlaziti iz nje. Ako imate model s poklopcem ili dubokim stjenkama, na primjer, možda ćete je morati zamijeniti otvorenijom, plićom strukturom i češće je čistiti jer mačka nije više toliko spretna. Velika obitelj? Spriječite druge ljubimce i djecu da se igraju s njom i da je gnjave. Možda će moći pobjeći sama, ali ne želite da izgubi povjerenje u ljude dok se oporavlja.

Naravno, prevencija je najbolji lijek. Godišnji kontrolni pregledi kod veterinara i uravnotežena prehrana mnogo će doprinijeti u sprječavanju razvoja bolesti kod vaše mačke.

Kao vlasnik, sigurno želite da vaša mačka bude zdrava cijeli svoj život. Učenje prepoznavanja simptoma boli uvelike će poboljšati kvalitetu života vašeg krznenog prijatelja.

Biografija autora

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus autorica je beletristike, slobodna spisateljica i urednica koja živi u Tulsi u Oklahomi. Često piše o kućnim ljubimcima i njihovu zdravlju u svom kućnom uredu s krilom punim krznenih životinjica.