Toplinska iscrpljenost kod pasa Simptomi pregrijavanja kod pasa

Pregrijavanje kod pasa ne smije se olako shvatiti. Kako vrijeme postaje sve toplije, važno je imati na umu učinak topline na pse. Toplinska iscrpljenost kod pasa može dovesti do ozbiljnih i potencijalno fatalnih stanja, kao što su toplinski udar i zastoj u radu srca. Da bi pas tijekom ljeta ostao siguran i ohlađen, evo nekih simptoma pregrijavanja i kako ih spriječiti. Savjet: kada je riječ o održavanju tjelesne temperature pasa, voda čini čuda.

Toplinska iscrpljenost i toplinski udar

Za razliku od ljudi, psi se ne hlade znojenjem. Iako psi imaju nekoliko znojnih žlijezda u šapama, one ne mogu regulirati njegovu tjelesnu temperaturu. Umjesto toga, psi to čine brzim dizanjem kroz otvorena usta, koje se naziva dahtanjem. No dahtanje ponekad nije dovoljna zaštita od pregrijavanja.

Toplinska iscrpljenost kod pasa može se dogoditi kad tjelesna temperatura poraste iznad normalne. To donekle varira (izvor: PetMD.com), ali općenito se temperatura viša od 39°C smatra povišenom. Ako temperatura nastavi rasti i prestigne 41°C, pas je u opasnoj zoni za toplinski udar, tijekom kojeg dolazi do zatajenja organa, pa i mogućeg zatajenja srca.

Simptomi upozorenja

Srećom, znakove pregrijavanja kod pasa nije teško prepznati. Prekomjerno dahtanje prvi je simptom. Prema izvoru American Kennel Club Canine Health Foundation, pregrijani pas može kolabirati ili imati konvulzije, proljev ili povraćati, a desni i jezik mogu poplaviti ili postati svijetlo crveni. Problem treba identificirati prije nego što postane ozbiljan, kada ga je već teško tretirati i spriječiti ozbiljno pregrijavanje. Rani simptomi su suptilniji. Pas može sporije reagirati na naredbe nego obično. Kada ga pozovete po imenu, može odlutati umjesto da vas pogleda. Ako ste u bilo kakvoj nedoumici, maknite svog psa s vrućine. The Humane Society of the United States dodaje da simptomi potencijalnog toplinskog udara obuhvaćaju staklaste oči, prekomjerno slinjenje, brz puls, vrtoglavicu ili smanjenu koordinaciju, groznicu, letargiju i gubitak svijesti.

Rizični čimbenici

overweight pug pantingIako su u određenim uvjetima svi psi pod rizikom od pregrijavanja, neke su pasmine osjetljivije od ostalih. To obuhvaća pse s debelim krznom ili dugom dlakom, vrlo mlade ili vrlo stare pse i brahicefalne pasmine, tj. one s kratkim njuškama i ravnim licima, kao što je shih tzu, mops, bokseri i buldozi. Pretili psi i oni koji pate od bolesti srca ili dišnih putova osobito su podložni.

Vrlo aktivni psi te radne ili lovačke pasmine (kao što su ovčari, retriveri i španijeli) također su pod povećanim rizikom, osobito tijekom toplih mjeseci. Ove pse ne izlažite prevelikim naporima, pružite im dovoljno mogućnosti za odmor u hladu i pazite da uvijek budu dobro hidrirani.

Okolišni čimbenici također mogu izložiti pse rizicima. Imajte na umu da osim visokih temperatura, visoka vlažnost također može povećati mogućnosti toplinskog udara kod pasa. Svi psi pod povećanim su rizikom od pregrijavanja ako ne provode dovoljno vremena u hladu ili u hladnijem zatvorenom prostoru. Psi ostavljeni u vrućem automobilu također su pod velikim rizikom od toplinske iscrpljenosti i udara.

Što učiniti ako se pas pregrije

Kod prvih znakova pregrijavanja odmah poduzmite odgovarajuće mjere kako biste ohladili svog psa. Vetstreet preporučuje sljedeće postupke za tretiranje toplinske iscrpljenosti kod pasa:

  1. Odmah premjestite psa na hladnije mjesto, u zatvoreni klimatizirani prostor ili u hlad pod ventilator.
  2. Provjerite mu temperaturu pomoću rektalnog termometra. Do toplinske iscrpljenosti obično dolazi kada je temperatura psa između 39 i 41°C. Temperatura iznad 41°C izlaže psa riziku od toplinskog udara. Ako je u opasnoj zoni, nazovite veterinara.
  3. Ako ste blizu svježe vode, kao što je jezero ili dječji bazen, pustite psa da se okupa kako bi se ohladio. U suprotnom možete upotrijebiti hladne, mokre ručnike ili sl. Omotajte svoju mokru odjeću oko njegova vrata, pazuha, između stražnjih nogu, a možete mu i lagano močiti uši i šape hladnom vodom.
  4. Ako je pri svijesti i želi piti, dajte mu hladne svježe vode. No nemojte forsirati, jer mu voda može završiti u plućima. Ako ne može ili ne želi piti ili ne može zadržati vodu u sebi, namočite mu jezik vodom. Nemojte mu davati kocke leda jer to može uzrokovati prebrzi pad temperature, što dovodi do šoka.
  5. Odvedite ga veterinaru. Ako to još niste učinili, najavite se unaprijed kako bi veterinar odmah mogao započeti s tretmanom čim stignete.

Izbjegavanje toplinske iscrpljenosti kod pasa

Naravno, prevencija je najbolji lijek. Svog psa možete zaštititi od pregrijavanja uz neke osnovne mjere sigurnosti. One obuhvaćaju ograničeno vježbanje i aktivnosti na otvorenom prostoru tijekom vrućih ili vlažnih dana te dovoljno hlada i vode kada je pas vani. Također, nikad i ni pod kojim uvjetima nemojte ostavljati ljubimca u parkiranom automobilu, čak ni u hladu sa spuštenim prozorima. Tijekom blagih dana kad je vanjska temperatura oko 20-ak stupnjeva, u parkiranom vozilu može dostići 50°C u samo nekoliko minuta. Zbog toga je vrlo opasno ostavljati pse u automobilu, čak i nakratko.

White spaniel dog swimming in lake water.Ako vaš pas ima viška energije i treba mu neki oblik fizičke aktivnosti kako bi ostao miran, odvedite ga na plivanje ili ga pustite da se igra u blizini vrtnih štrcaljki vode prije nego što se vrati unutra. Ako ne želite da se smoči, možete upotrijebiti rashladni ogrtač za tijelo. A ako vaš pas ima dugu dlaku ili gusto krzno, razmislite o šišanju kako bi lakše izdržao vruće mjesece, samo mu ostavite dovoljno krzna kako biste zaštitili njegovu kožu od sunca.

Također, ako psa vodite na duge šetnje, možda bi bilo bolje činiti to tijekom hladnijih dijelova dana, npr. rano ujutro ili kasno navečer (ne zaboravite da mu vrući pločnici mogu opeći šape). Ne zaboravite ponijeti vode i omogućiti mu da se svako malo odmori. Ako trčite sa svojim psom, pazite da ne pretjerate. Tijekom trčanja po vrućem danu teško vam je ostati hidriranima, a vašem je psu još gore.

Ako sa svojim psom namjeravate loviti ili planinariti ili ste mu namijenili posao kao što je ovčarenje, svakako mu omogućite nekoliko pauza u hladu i pobrinite se da ima dovoljno svježe vode. Možete ga smočiti ili upotrijebiti rashladni ogrtač dok je aktivan i pomno pratite eventualnu pojavu prvih znakova pregrijavanja. Ne zaboravite da radni psi imaju sklonost toliko se fokusirati na svoje zadatke da ni ne primijete kada se trebaju odmoriti i ohladiti. Na vama je da pratite svog psa i pobrinete se da se redovito odmara kako bi ostao zdrav.

I konačno, ne zaboravite osmisliti plan hlađenja ako ostanete bez struje ili se klima uređaj pokvari. Koliko god vama bilo neugodno u takvim uvjetima, vašem je psu još gore jer je njegova tjelesna temperatura već u startu mnogo viša od vaše. Ako se namjeravate povući na hladnije mjesto, svakako povedite i psa. U suprotnom, razmislite o tome da ga ostavite u prihvatilištu dok ne bude sigurno da se vrati kući u hladnije uvjete.

Oboružani znanjem o tome kako prepoznati pregrijavanje, kako reagirati i kako ga potpuno izbjeći, možete se veseliti sigurnom, zabavnom i sretnom ljetu sa svojim četveronožnim prijateljem.

Biografija autora

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus vlasnica je kućnih ljubimaca i blogerica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše s krilom punim krznenih životinjica.