Zašto psi povraćaju nakon jela

Povraća li vaš pas nakon jela? Ako pas povraća hranu koju je nedavno pojeo, s pravom ste zabrinuti, ali evo nekih mogućih uzroka njegovih probavnih poteškoća.

Prvo i osnovno: Jeste li nedavno promijenili prehranu svog psa? Natječe li se s drugim ljubimcima za hranu? Je li nedavno pojeo travu? Sve su to mogući razlozi zbog kojih mu može biti loše nakon obroka. Saznajte zašto oni mogu naškoditi psu i kada ga treba povesti veterinaru.

Prelazak na novu pseću hranu

Nagle promjene prehrane psa mogu rezultirati probavnim poteškoćama, stoga prebrza promjena pseće hrane (vrste ili marke) može uznemiriti njegov želudac. Prije svega, važno je postepeno prijeći na novu hranu, obično tijekom razdoblja od 7-10 dana. Prije nego što donesete odluku o promjeni pseće hrane, posavjetujte se s veterinarom. Ako nastavite primjećivati simptome probavni poteškoća ili pas ne prestaje povraćati, što prije ga odvedite veterinaru. Možda je alergičan ili je razvio netolerenciju na hranu ili ima ozbiljnijih problema (strano tijelo u želucu, sistemska bolest itd.).

Ako ste nedavno započeli s prelaskom na hranu marke Hill’s™, svakako krenite s malim porcijama i postupno povećavajte količinu sve dok to ne bude jedina hrana koju ćete mu davati.

Brzo jedenje zbog anksioznostiThree dogs eat wet dog food off white plates on the patio of a beach villa.

Iako većina vlasnika ljubimaca pretpostavljaju da pseće povraćanje nakon jela može značiti osjetljivost na hranu, to ne mora biti slučaj. Anksioznost ili strah može biti uzrok zbog kojeg pas povraća nakon jela. Natječe li se vaš pas za hranu s drugim psima u kućanstvu? Ova borba za teritorij može ga natjerati da jede brže, što može preopteretiti njegov želudac i smanjiti količinu sline koju obično proguta s jelom i koja štiti sluznicu želuca. Baš kao i kod ljudi, nervoza i stres mogu kod pasa izazvati mučninu i povećati količinu kiseline u želucu.

Ako pas jede prebrzo, ne žvače dovoljno veće komade hrane. Također proguta značajnu količinu zraka, a sve to manifestira se kroz podrigivanje ili povraćanje. Ako je moguće, hranite svog anksioznog psa na zaštićenom mjestu, bez drugih životinja u blizini. Krenite s manjim obrocima i postupno povećavajte količinu do uobičajene kad primijetite da je mirniji tijekom hranjenja.

Woman holding a dog in a red collar.

U pozadini pseće anksioznosti mogu biti i drugi problemi koji mogu utjecati na njegovu sposobnost probavljanja hrane. Je li u kućanstvu došlo do promjena koje možda ometaju njegovu rutinu? Jeste li se nedavno preselili ili promijenili svoj radni raspored? Takve promjene mogu psa učiniti anksioznim, što može utjecati na njegov probavni sustav. Ako mislite da nešto od navedenog može biti uzrok zbog kojeg vaš pas povraća nakon jela, samo mu nastavite pružati ljubav. Pohvalite ga, mazite i igrajte se s njim te mu pružite sigurnost da je sve u redu. Postupno će se prilagoditi promjenama i opet postati onaj stari. Svejedno je važno pratiti njegove navike hranjenja kako biste bili sigurni da se ne radi o većim problemima. Ako se povraćanje događa češće od jedanput svakih nekoliko tjedana, trebate se obratiti veterinaru. Povraćanje zbog drugih zdravstvenih problema češće je nego povraćanje zbog anksioznosti.

On voli okus

Slično kao i kad je anksiozan, pas može jesti prebrzo ako obožava okus hrane. Uživanje u hrani potpuno je u redu, ali treba se pobrinuti da pas dobije sve potrebne nutrijente, a da mu ne pozli.

Jedan od načina na koje možete smanjiti ovu tendenciju je taj da mu dajete manje porcije dok ne primijetite da se količina hrane koju uzima prirodno smanjila. Druga je mogućnost posluživanje psećih obroka raspoređenih na velikom ravnom tanjuru ili sl. U tom slučaju treba mu više vremena za pronalaženje i gutanje svakog komada, što smanjuje vjerojatnost povraćanja nakon jela. Postoje i posebne pseće prehrambene „zagonetke“ koje ga tjeraju da se potrudi kako bi došao do hrane. To za njega može biti dobra vježba, koja ga istovremeno navodi da jede sporije. Samo provjerite uspije li doista pojesti svu potrebnu hranu te da ga novi sustav „isporuke“ hrane ne frustrira.

Nedavno je pojeo travu

Iako psi mogu jesti travu zbog različitih razloga bez štetnih posljedica, psi kojima je mučno zbog nečeg drugog mogu jesti travu i povraćati je, čime možda uspiju ukloniti ono što je zapravo uzrokovalo mučninu. Nakon što pas povrati travu i hranu, trebalo bi mu biti bolje i vjerojatno mu neće trebati dodatna zdravstvena njega ako se radilo samo o pokvarenom želucu. Samo ne zaboravite održavati psa hidriranim i pomno ga promatrati. Ako povraćanje prestane, sve je u redu.

Ako vaš pas ne prestaje povraćati nakon što je pojeo hranu i travu, što prije ga odvedite veterinaru ili na hitnu kliniku za životinje. Možda je problem u nečem drugom. Možda ima zaraznu ili sistemsku bolest, možda je progutao strano tijelo ili ima zapetljaj crijeva. O čemu god se radilo, brza intervencija će mu pomoći.

Biografija autora

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila entuzijast je kada je riječ o kućnim ljubimcima, koji vjeruje da riječi mogu informirati, pa čak i transformirati, ciljanu publiku. Njezine tekstove možete pronaći po cijelom internetu ili u tiskanom izdanju. Možete joj se obratiti na Twitteru, @ReinventingErin ili saznati više o njoj na adresi http://erinollila.com.