velike koristi
za male pse

ZNANOST JE OMOGUĆILA.

Koje se pasmine smatraju malenima?

Od jazavčara do jorkširskih terijera, malene pasmine pružaju mnogo osobnosti i vole se družiti. Malenim pasminama obično se smatraju one koje su teške najviše 10 kilograma, a mogu se pronaći u gotovo svakoj skupini. Često se nazivaju „patuljastim“ ili „minijaturnim“ psima, a imaju posebne potrebe ovisno o svojoj biologiji, pasmini i karakteristikama.

Pas stoji u džemperu.

Maleni psi imaju posebne prehrambene potrebe

Malene pasmine imaju drugačiju biologiju od velikih pasmina, a odgovarajuća hrana može pomoći u održavanju ravnoteže u organizmu vašeg malenog krznenog prijatelja. Neke prehrambene potrebe koje je potrebno uzeti u obzir:

Ikona trbuha psa

Unos kalorija

Malenim psima, čiji je metabolizam brži nego kod velikih pasa, potrebno je oko 88 kalorija po kilogramu dnevno, a velikima nešto više od pola te količine.[1] Pitajte veterinara koja je idealna težina vašeg psa.

Ikona oksidativnog stresa kod pasa

Oksidacijski stres

Zbog svojeg duljeg životnog vijeka, malenim psima također je korisna hrana koja sadrži mnogo antioksidanata, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala.

 

Mali pas sjedi ispred praznih zdjelica za hranu.

Kombinirajte mokru i suhu hranu

Miješanje mokre hrane sa suhom hranom sjajan je način da dodate teksturu i okus obroku vašeg ljubimca.

Opcija miješanja Suha Hrana Mokra Hrana
Malo Hrskavosti 95% 5%
Meko i Hrskavo 90% 10%
Ukusan Dodatak 80% 20%

Hill’s hrana za malene pasmine stvorena je za održavanje cjeloživotnog zdravlja

Hill’s čini sve kako bi zadovoljio prehrambene potrebe malenih pasa svakom svojom hranom predviđenom upravo za njih, a to se ne odnosi samo na veličinu briketa. Svoju suhu i vlažnu hranu za malene pasmine prilagođavamo njihovim jedinstvenim kalorijskim i dobnim potrebama.
Naša mokra hrana sastoji se od mekane teksture i ukusnog okusa kojeg će voljeti, pružajući malim pasminama pasa energiju koja im je potrebna.

 

 

JESTE LI ZNALI? Zdrav maleni pas može živjeti do 20 godina. Važno je zapamtiti da životni vijek psa može značajno varirati, ovisno o nekoliko čimbenika.

Žena drži bijelog psa vani

Njega malenih pasmina

Malene i mini pasmine pasa imaju sve osobine velikih pasmina u malenom, zanimljivom paketu, uz neke jedinstvene karakteristike i crte osobnosti.

Mnogi maleni psi osjetljivi su na stres

Mnogo podražaja iz okoline može biti previše za malene pse, ali možete mu pomoći tako što ćete smanjiti uobičajene izvore stresa i pružiti mu društvo osoba koje poznaje.

Uobičajeni simptomi obuhvaćaju:

 • Odvojenost: Psi vole udobne osobne prostore u koje se mogu povući
 • Glasni zvukovi:  Možete mu pustiti tihu glazbu koja će zatomiti zvukove
 • Promjene u rutini: Osmislite mu predvidljivu dnevnu rutinu uz redovito hranjenje, šetnje i igru
 • Ulaženje u njegov prostor: Djeci je potrebno objasniti kako se postupa s ljubimcima i kako im mogu pomoći da se opuste

JESTE LI ZNALI? Maleni psi trebaju vlastiti prostor, kao što je kutija s pijeskom, košara ili podložak, na kojem se mogu osjećati mirno i sigurno.

Mnogi maleni psi trebaju posebno uređivanje

Maleni dugodlaki psi, od pudlica do jorkija svilenkaste dlake, trebaju svakodnevno četkanje kako bi njihovo krzno ostalo u dobrom stanju te kako bi se spriječilo zapetljavanje i nastajanje čvorova koje je teško ukloniti.

Dobre navike uređivanja važne su za malene pasmine:

 • Upotrijebite mlaku vodu, ugodnu za ljubimca
 • Upotrijebite poseban šampon za pse
 • Upotrijebite četku za raščešljavanje predviđenu za dugodlake pse
 • Nježno četkajte u smjeru rasta dlake
 • Dobro isperite kako biste spriječili poteškoće s kožom
 • Osušite psa tako što ćete ga umotati u topli ručnik

Melene pasmine vole se igrati

Igranje igračkama za ljubimce može vas povezati s vašim psom, a njemu će pružiti fizičku i mentalnu vježbu.

 • Odaberite igračku odgovarajuće veličine: Prevelike igračke teško je držati, a malene mogu biti opasne jer ih pas može progutati
 • Pazite na veće pse:Velike pasmine, a osobito njihovi psići, mogu zamijeniti malene pse za igračke
 • Držite djecu pod nadzorom: Provjerite znaju li se djeca nježno igrati s malenim psom
 • Nije im potrebna dadilja: Kao i svi ostali psi, malene pasmine trebaju mnogo prilika za neobuzdanu igru
Zgrada PNC centra

Posvećeni smo dobrobiti vašeg malenog psa

Kako bi bolje shvatio prehrambene, društvene, emocionalne i bihevioralne potrebe malenih pasa, Hill’s je izgradio namjenski Centar za malene šape. Ovaj novi objekt dio je našeg Globalnog centra za prehranu kućnih ljubimaca (PNC). Primjenjuje naprednu tehnologiju za proizvodnju posebne hrane, razvijene za jedinstvene potrebe malenih pasa.

Centar za malene šape dom je za 80 malenih pasa lakših od 6 kg. Svi primaju iznimnu veterinarsku njegu i uživaju u različitim aktivnostima na otvorenom i zatvorenom prostoru koje obogaćuju njihov život, uključujući boravak u Bark Parku.

1 Coates, Jennifer. “Nutritional Differences for Small, Toy, and Large Breed Dogs.” Petmd.Com, PetMD, 3 Feb. 2012, www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/jcoates/2012/feb/nutrition_differences_for_small_toy_large_breeds-12459.Pristup: 26. listopada 2020.