10 savjeta kako se pripremiti za posvajanje psa

Posvajanje psa može biti komplicirano ako ne znate odakle krenuti, ali dovođenje psića kući zabavno je i uzbudljivo. Ovaj ključni korak prvi je trenutak povezivanja vas i vašeg novog krznenog prijatelja. Da biste smanjili stres, evo deset stvari koje možete učiniti kako biste svima olakšali privikavanje na novi način života.

1. Nabavite opremu za psa

Kupite sve što trebate kako biste mu u svom domu pružili udobnost i sigurnost. Osim osnovnih stvari kao što su ogrlica i uzica te posudice za hranu i vodu, trebat će vam i krevet za psa, ograda za kućne ljubimce, igračke, poslastice i pribor za uređivanje. Također je dobro nabaviti podloge za vježbanje i sredstvo za čišćenje na bazi enzima za čišćenje „nezgoda“ u ranim fazama kućne obuke.

2. Pripremite svoj dom

Kao i kad dom pripremate za bebu, uvijek je pametno pripremiti svoj prostor prije nego što psić dođe u vaš dom. Prođite kroz svoj dom i odbacite stvari koje mogu biti opasne za malene ili previše znatiželjne psiće te pokupite ono što ne želite da žvače.

Trebate pripremiti i ostatak obitelji: Dogovorite koji će članovi obitelji biti odgovorni za hranjenje, šetnju i obuku. Ako u kućanstvu već žive druge životinje, provjerite jesu li redovito cijepljene kako bi svi bili sigurni. Ako imate mačke, trebali biste osigurati područje na koje pas neće dolaziti kako bi se na njega mogle povući i vlastitim se tempom priviknuti na novog došljaka. Nekome to može zvučati previše, ali ova priprema pružit će sigurnost vašem psu i svima pojednostaviti proces privikavanja.

3. Dodijelite sigurno područje za psa

Baš kao i za postojeće ljubimce, napravite privatan prostor i za novoga. Neki vlasnici ljubimaca imaju averziju prema kutijama za pse, ali neprofitna organizacija Best Friends smatra da ih psi doživljavaju kao vlastitu sobu za odmor, baš poput jazbine. One također služe kao mjesto na kojem će se osjećati sigurni dok se ne priviknu. Ako ne želite koristiti kutiju, naravno, upotrijebite ogradu za ljubimce kako biste odvojili dio prostorije samo za njega. Ondje ga možete posjećivati kako biste ubrzali povezivanje, a istovremeno djecu i druge ljubimce privremeno zadržati podalje.

4. Planirajte kako (i kada) ćete ga dovesti kući

Ako je moguće, uzmite nekoliko dana godišnjeg odmora ili planirajte pokupiti psa tijekom vikenda kad imate slobodnog vremena. Međutim, nemojte ići po psa na početku duljeg odmora. Ako se navikne na to da ste stalno kod kuće, može razviti separacijsku anksioznost kad se vratite na posao. Neka vas netko odveze da ga pokupite ili neka se vozi s vama kako bi ga smirivao dok vozite. Ne zaboravite ponijeti njegovu ogrlicu i uzicu te ga odvedite ravno kući bez ometajućih stanki.

5. Upoznajte svog psa s njegovim novim okruženjem

Držite ga na uzici dok istražuje i njuška po unutrašnjosti Pokažite mu njegovu hranu, krevet i igračke te mu dajte do znanja što ne smije dirati ili kamo ne smije pristupiti. Učinite to kratkim ali odlučnim naredbama kao što su „ne“ ili „pusti“.

6. Istražite dvorište na uzici

Posvojeni psi trebaju mnogo vremena i prostora za njuškanje svog novog okruženja. Ako ste mjesto za obavljanje nužde predvidjeli u dvorištu, odvedite ga do njega i nagradite ga poslasticom ako ga uspješno upotrijebi.

7. Predstavite obitelj

Organizacija Animal Rescue League of Boston preporučuje da se članovi obitelji i drugi psi upoznaju s novim ljubimcem jedan po jedan, na otvorenom prostoru. Druge pse držite na uzici i nadzirite ih tijekom interakcije, imajući na umu da ih previše intenzivno predstavljanje može učiniti teritorijalnima prema pridošlici. Ograničite djecu (i druge članove obitelji) u ljubljenju i grljenju psa (koliko god bio sladak), ali mogu se povezivati tako da dopuste da ih pas ponjuši i ponude mu poslasticu.

8. Polako prijeđite na novu hranu za psa

Ako možete, uključite neku od hrana koje je dobivao u prihvatilištu i postupno promijenite pseću hranu na marku koju mu planirate redovito davati kako biste izbjegli probavne poteškoće zbog brze promjene.

9. Odmah krenite s obukom

Čak i psi koji su ranije prošli kućnu obuku morat će proći razdoblje privikavanja na novi dom. Ako namjeravate priviknuti psa na kutiju, odmah mu je pokažite i vježbajte ostajanje u njoj s igračkom tijekom kraćih razdoblja. Tada izađite iz kuće i pustite ga da se aklimatizira. Zanima vas formalna dresura poslušnosti? Svejedno trebate od prvog dana raditi s njim na uspostavi pravila.

10. Napravite kontrolni pregled kod veterinara

U roku od tjedan dana nakon što ga dovedete kući trebali biste posjetiti veterinara radi provjere zdravstvenog stanja i eventualnog cijepljenja ako nije obavljeno.

Posvajanje psa velika je promjena i za psa i za vašu obitelj. Ovi osnovni postupci pomoći će da se vaš pas osjeća sigurno u svom novom okruženju i povezati vas s vašim krznenim prijateljem.

Biografija autora

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus autorica je beletristike, slobodna spisateljica i urednica koja živi u Tulsi u Oklahomi. Često piše o kućnim ljubimcima i njihovu zdravlju u svom kućnom uredu s krilom punim krznenih životinjica.