Ovih 6 igara zabaviti će Vašeg psa ako mu je dosadno

Published by
Procijenjeno vrijeme čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Vašem je psu dosadno? Psi su bića puna energije koja se vole igrati i družiti. Ako predugo miruju, postane im dosadno i budu nesretni. Prepoznavanje dosade kod pasa važan je dio njege, a igranje s njima sjajan je način povećanja njihove energije.

Obogatite okolinu svog ljubimca

Životinje je važno stimulirati, a to najbolje znaju zoološki vrtovi. Pružanje stimulativne okoline u zoološkim vrtovima naziva se „obogaćenje“, a psi takvu okolinu trebaju i u svojim domovima.

Smithsonovski institut za konzervacijsku biologiju navodi: „Obogaćenje obuhvaća dizajniranje stimulativnih i prirodnih odjeljaka, smještaj odgovarajućih društvenih skupina u zoološkim vrtovima te uvođenje predmeta, zvukova, mirisa i drugih podražaja u okruženju životinje. Obogaćenje okoline jednako je važno za dobrobit životinja u zoološkom vrtu kao i prehrana te veterinarska skrb. U nacionalnom zoološkom vrtu obogaćenje je sastavni dio dnevne njege naših životinja.“

Uvodite li nove podražaje za svog psa? Mijenjate li igre koje igrate? Čak i aktivnim psima može postati dosadno ako im se život pretvori u rutinu. Evo pet simptoma koji upućuju na to da je psu dosadno i igara pomoću kojih mu možete vratiti energiju.

Simptomi dosade kod pasa i igre za obogaćenje njegove okoline

Povećano lajanje

Ako primjećujete da vaš pas laje više nego obično, velika je vjerojatnost da mu je dosadno. Iznenadno lajanje jedan je od načina na koji psi privlače pažnju svojih vlasnika, čak i ako ne laju na njih. Možete to shvatiti kao male tantrume.

Treniranje je sjajan način igre sa psom. Možda mislite da psi ne vole trenirati, ali to nije istina. Psi uživaju kad su zaposleni i imaju zadatak pred sobom. Osmislite mini-misije za njega. Za početak, naučite ga da zauzme miran položaj. Zatim, dok je nepomičan, bacite igračku i pričekajte da padne. Nakon čekanja, dopustite psu da se pokrene upotrebom naredbe koju inače koristite (“u redu“, „kreni“ i sl.). Kada dođe do igračke, neka vam je donese. Vježbajte to neko vrijeme i dokoni pas uskoro će postati pospani pas.

Povećano žvakanje

Psi kojima je dosadno mogu postati destruktivni. Ako vaš, inače pristojan pas, počne žvakati kauč, vaše cipele ili nešto drugo, vrijeme je za akciju. Stanite na kraj takvom ponašanju prije nego što ono postane redovit problem.

Potezanje konopca sjajna je igra koju možete igrati sa psom koji voli imati nešto u ustima. Međutim, prije igranja bilo kakvih igara koje podrazumijevaju žvakanje ili upotrebu njuške, provjerite zna li pas što smije jesti, a što ne.

Također, igre povezane s hranom sjajan su način igre s ovim „preživačima“, samo pazite da svom ljubimcu ne date previše hrane. Hranu u igri sa psom možete upotrijebiti na mnoge načine. Na primjer, možete kupiti hranilicu-zagonetku kako bi se pas morao potruditi oko poslastica. Pokušajte sakriti brikete pseće hrane u prostoriji i pustiti psa da ih pronađe. Ako pronađu poslasticu, mogu je pojesti!

Trčanje ukrug

Jack Russell terrier chases tail from an overhead view.

Je li vaš pas počeo loviti vlastiti rep? Hoda li naokolo, iz prostorije u prostoriju? Ovi „kružni trkači“ imaju mnogo energije koju trebaju potrošiti.

Vježbanje je najbolja igra za pse s puno energije. Frisbee® i lopta također su sjajne igračke. Duge šetnje i trčanje na kratke staze troše višak energije. Najvažnije je da ostanete aktivni. Dobre su sve igre koje zahtijevaju fizičku aktivnost.

Cviljenje

Baš poput beba, psi cvile kad žele vašu pažnju. Taj cvilež ponekad može biti doista iritantan. Prije igre procijenite situaciju. Da, pseći cvilež može vas frustrirati, ali zašto pas cvili? Odgovor je jednostavan: potrebni ste mu. Kada to shvatite, cvilež postaje manje iritantan i učinili biste sve kako biste ublažili njegovu dosadu.

Dobro je to što će cendravog psa zabaviti doslovno bilo što! Igra skrivača sjajna je zabava za vašeg psa. Ako imate djece, potaknite ih da se pridruže zabavi. Jedna osoba neka se sakrije, a pas neka ju traži.

Praćenje

Znali ste da ste popularni, ali ne toliko da vas netko prati po cijeli dan. Pas želi biti vaš „kompanjon“. Psi su društvene životinje, a vi ste njihov vođa. To znači da će vas pas pratiti dok mu ne zadate neki posao.

Ako pas provodi doslovno sate pod vašim nogama, pokušajte zaigrati igru Simon kaže. Započnite tako što ćete narediti psu da miruje u jednom dijelu vrta. Zatim prijeđite na drugu stranu i počnite psu zadavati naredbe. Jednostavne naredbe su „sjedni“ i „dolje“, ali ako igru želite učiniti težom, pokušajte mu reći „dođi“, a zatim „stani“ kako bi se zaustavio na pola puta. Kao i u drugim igrama, ne zaboravite nagraditi svog psa kada dobro izvrši naredbu. Ako pas ne izvrši neku naredbu, neka se vrati na početnu stranu vrta.

Neka od prethodno navedenih ponašanja mogu biti simptomi zdravstvenih poteškoća. Ako vas brinu neka nova ponašanja vašeg psa, obratite se veterinaru kako biste isključili eventualne probleme sa zdravljem.

Ako trenutno nemate vremena igrati se sa svojim psom, pobrinite se da nabavite dovoljno igračaka. Ne morate svaki put imati novu igračku, ali dobro ih je mijenjati, a neke igračke sakriti. Nakon nekog vremena stare će igračke biti zanimljive kao da su nove.

Zapamtite: dosadu kod svog psa najlakše ćete suzbiti tako da mu zadate posla. Redovite šetnje i igre čine pse sretnima i zadovoljnima, a u njima možete uživati i vi.

Biografija autora

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila ljubiteljica je kućnih ljubimaca koja vjeruje u snagu riječi i njihovu moć da informiraju, pa čak i transformiraju ciljanu publiku. Njezine tekstove možete pronaći na internetu i u tisku. Obratite joj se na Twitter @ReinventingErin ili saznajte više o njoj na stranici http://erinollila.com.

Vezani članci

 • Ring in the New Year with These Pet Resolutions

  Learn how you can include resolutions for your pets in your New Year
 • Fun Games Between Kids & Dogs

  Discover some fun games that kids will have fun playing with their dog, as well as how games can strengthen their bond and give both some exercise
 • Choosing the Best Toys for Your Dog

  The toys you give your dog should be of the appropriate shape, size and condition. This article is designed to provide pet owners with the criteria necessary to choose the appropriate kind of dog toys essential for enjoyment and safety.
 • Playing with your dog

  If you have a Great Dane, Greyhound, Boxer or other large or giant breed dog, there’s probably nothing you both enjoy more than getting outside and exercising together. It helps keep both of you healthy while building your relationship as well.

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za pse s govedinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Delicious Beef formulirana je za potporu bezmasnim mišićima i zdravim vitalnim organima. S klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i omega-3 kiselinama.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken formulirana je za potporu bezmasnim mišićima i zdravim vitalnim organima. S klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i omega-3 kiselinama.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za pse s puretinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Turkey formulirana je za potporu bezmasnim mišićima i zdravim vitalnim organima. S klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i omega-3 kiselinama.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Perfect Weight piletina & povrće hrana za pse

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight sadrži jedinstvenu mješavinu sastojaka i nisku razinu masti. Formulirana je kako bi pomogla psima postići zdravu tjelesnu masu za duži životini vijek.</p><p> <br><b>