Kako procijeniti ima li vaš pas želučane tegobe i kako ih liječiti

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Psi su poznati po tome da će rado pojesti stvari koje ne bi smjeli. To ponekad može dovesti do želučanih tegoba, povraćanja, možda i proljeva. Ako je vaš pas inače zdrav, povremene želučane tegobe ne bi trebale biti razlog za brigu. No ako pas ima ozbiljne ili česte gastrointestinalne probleme, vrijeme je da potražite pomoć veterinara. Povraćanje, kao i vodenasta stolica, dugoročno mogu izazvati dehidraciju. Bolje spriječiti nego liječiti, stoga, ako vas brinu potencijalne probavne tegobe, uvijek radije zatražite savjet veterinara.

Simptomi želučanih problema kod pasa

Kako znati ima li vaš pas želučanih problema? Mnogi simptomi slični su onome što i vi sami iskusite kad vas boli trbuh. Udruga PDSA navodi kako se u simptome želučanih problema (gastroenteritisa) ubrajaju:

 • Proljev, uključujući stolice različitih boja kao što su zelenkasta i žućkasta.
 • Povraćanje ili grčenje
 • Gubitak teka
 • Umor ili letargija
 • Groznica
 • Bol u trbuhu

PDSA nadodaje da bi vam pas mogao davati do znanja da ga boli trbuh tako što cvili ili reži na vas kad ga podignete ili mu dodirnete trbuh. Moguće je da će i zauzimati "molitveni položaj", kad glavu i prednje noge prignu tlu, stražnje noge ostanu uspravne, a rep u zraku. Kao da se klanjaju.

Uzroci želučanih problema mogu biti unutarnji (unutar želuca) i vanjski (izvan želuca). U unutarnje uzroke želučanih problema ubrajaju se prehrambena indiskrecija (pristojan način za reći da je pas pojeo nešto što nije trebao), alergije na hranu, prejedanje, paraziti, začepljenja crijeva, čirevi i tumori. Vanjske uzroke čine bol, srčani udari, stres, problemi s jetrom ili bubrezima, pankreatitis, hormonalni problemi, problemi s mozgom, problemi s unutarnjim uhom ili rak.

Kako znati ima li pas osjetljiv želudac ili samo tegobe koje će proći.

Maleni mješanac leži na boku, pokriven žuto-sivim pokrivačem.

Neki psi imaju čelična crijeva, mogu pojesti bilo što, a da poslije nemaju problema. Neki će pak povratiti ako i okuse nešto iole drukčije od njihove uobičajene hrane.

Ima li vaš pas osjetljiv želudac možete procijeniti po učestalosti simptoma. Ako vaš pas redovito ima bilo koji od ovih simptoma želučanih tegoba (jednom mjesečno ili više), mogao bi imati osjetljiv želudac.

Uzroke osjetljivog želuca nije uvijek lako razlučiti, no oni mogu varirati od osjetljivosti i alergije na hranu do promjena u populaciji bakterija u probavnom traktu, koje čine crijevni mikrobiom.

Osim ovih navedenih, u simptome alergije na hranu mogu se uvrstiti i kožni problemi, kao što su crvena koža i svrbež, ispadanje kose i glasan rad crijeva.

Što davati psu sa želučanim tegobama

Način liječenja želučanih tegoba kod pasa ovisi o njihovoj težini i uzroku. Ako želučane probleme uzrokuje, primjerice, pankreatitis liječenje će biti drukčije nego u slučaju tegoba uzrokovanih alergijom na hranu. Ako vaš pas ima tek blage želučane tegobe, liječenje možda neće biti ni potrebno. Plavi križ preporučuje konzultiranje s veterinarom kako biste bili sigurni, pogotovo ako je riječ o mlađem psu ili ako su se simptomi brzo pogoršali.

Veterinari imaju mnogo opcija kako mogu pomoći psima s želučanim tegobama. Ovisno o tome od čega pas pati, mogao bi dobiti lijekove protiv mučnine ili proljeva, antacide, intravenozne ili potkožne tekućine ili lijek protiv glista. Nekim će psima biti potrebna i hospitalizacija i/ili operacija.

Prava hrana može biti od pomoći

Štene dobermana sa zelenom ogrlicom spava na krevetu.

Važan dio liječenja želučanih problema čini odgovarajuća prehrana. Najpouzdaniji način smirivanja želuca je da veterinara upitate za lako probavljivu hranu koju ćete psu davati nekoliko dana. Ta hrana psu pruža sve potrebne nutrijente, a veterinar će izbor hrane prilagoditi ovisno o težini problema. Jednom kad se želudac umiri, psa možete na par dana vratiti na uobičajenu hranu.

Srećom, postoji mnogo opcija za pomoć psu kojega boli trbuh. Uz pomoć veterinara možete mu začas pomoći da se riješi želučanih tegoba i vrati se mahanju repom!

Biografija suradnice

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002. diplomirala je na Veterinarskom fakultetu sveučilišta UC Davis. Dr. Wooten članica je Američkog društva veterinarskih novinara, a u svojem radu posvećena je svojoj ordinaciji za male životinje u Greeleyju u Coloradu, javnim nastupima o stručnim temama, vodstvu i komunikaciji s klijentima, te pisanju. Uživa u kampiranju s obitelji, skijanju, ronjenju s bocama i sudjelovanju u triatlonima.

 

 

 

 

 

Vezani članci

 • Healthy skin and a healthy coat

  An important part of keeping your dog in good condition is by making sure he has healthy skin and a healthy coat. The amount of care your dog needs will vary but all dogs should have a good grooming regime.
 • All you need to know about neutering

  Learn more about the health benefits and best timing for spaying neutering your puppy.
 • Caring for your puppy's teeth

  Avoid having to buy all new stuff by following these three simple tips when dealing with puppy teething issues.
 • A few ground rules

  Learn how to help your puppy learn good behaviors by starting with proper table manners. Follow these helpful feeding tips.

Vezani proizvodi