Razumijevanje vašeg minijaturnog psa i briga o njemu

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pogled na svijet očima malog psa

Najprije se pokušajte spustiti na razinu svojeg psa, doslovno, i pogledajte unaokolo. Ovo je okružje vašeg psa, stoga je važno pogledati stvari iz njegove perspektive i postaviti si nekoliko ključnih pitanja: Izgledaju li odavde stvari zastrašujuće? Nadiže li se kauč visoko iznad glave? Proteže li se naizgled skliski kuhinjski pod kilometrima? Kad su ljudi i predmeti iz kućanstva iznad vas, sve to može biti pomalo zastrašujuće. Zamislite usisavač veći od vas samih, pa si predočite kako je onda vašem psu!

  • Koliko su esencijalne stvari, poput posude za vodu, daleko od primarnih područja za odmor i igru? Jesu li blizu ili maratonski udaljene?
  • Ako vaš pas smije na kauč, koliko mora skočiti? Bi li mu pomogla stepenica do kauča ili kreveta?

Male pasmine: Svih oblika i veličina

Male i minijaturne pasmine krasi raznoliko mnoštvo oblika: Neke su kompaktne i nabijene, poput Jack Russell terijera, francuskih buldoga i zapadnoškotskih bijelih terijera. Druge, poput malih talijanskih hrtova, praških štakoraša i čivava, mogu biti osjetljive i delikatne, pa iziskuju nježnije i pažljivije ophođenje. Nekoliko vrsta ima vrlo specifična obilježja, pa je tako jazavčar izdužen, japanski čin ima okruglu glavicu, dok kineski kukmasti pas nema dlaku.

Koje god pasmine bio vaš pas, kad razmišljate kojeg će mu oblika i veličine biti krevet, gdje će mu stajati zdjelice, povodac, ogrlica i/ili oprsnica, kakva mora biti temperatura i slično, u obzir morate uzeti njegove potrebe.

Sindrom malog psa

Biti mali pas u velikom svijetu može biti izazovno. Međutim, malim psima često prolazi zločesto ili opasno ponašanje koje se kod velikih pasmina ne bi toleriralo (poznati i kao "sindrom malog psa"). Tim malim Napoleonima takvo je ponašanje često obrambeni mehanizam, no može brzo preći u naviku, ne spriječi li se. Vlasnici moraju imati na umu da su navlačenje povodca, bježanje kad ga dozivate, režanje i grižnja jednako opasno ponašanje i kod sićušne čivave i kod velikog rotvajlera. Prava socijalizacija i obuka u oba slučaja može činiti čuda. Svladavanje i primjena propisnog ponašanja od rane dobi u brojnim će situacijama pomoći psu da se osjeća sigurno i opušteno, što pomaže u sprečavanju nepoželjnog, pa i opasnog ponašanja. Potražite pomoć afirmiranog trenera koji poznaje vašu pasminu ili potražite lokalnu školicu ponašanja. Usto na raspolaganju imate i mnoge knjiga koje vam mogu pomoći dešifrirati i popraviti ponašanje vašeg psa. Ako trebate preporuku ili dodatnu podršku, ne ustručavajte se javiti se svojem veterinaru.

Prehrana: Manje je više

Male pasmine imaju drukčije kalorijske potrebe od velikih. S obzirom da imaju veće površinsko područje po kilogramu negoli veliki psi, generalno troše više energije za obične tjelesne funkcije, poput održavanja topline. Usto troše i više energije na samo kretanje. Labradoru do kraja ulice možda treba stotinjak koraka, dok će Lhaso Apso za istu udaljenosti trebati i četiristotinjak.

Mali psi dnevno mogu trebati više kalorija po kilogramu tjelesne mase od velikih, ali valja paziti i da se previše ne udebljaju. Pretilost je jednako opasna po male pse kao po velike.

Posebne napomene za štence

Ova sitna klupka trebaju još više kalorija po gramu tjelesne težine. S obzirom na to da ne mogu gomilati zalihe energije kao što mogu štenci većih pasmina, potrebna im je kaloričnija hrana. Minijaturni štenci moraju dobivati više manjih obroka dnevno, čime se kompenziraju mal kapacitet njihovih stomčića i povećana potreba za energijom. Optimalne količine hrane potražite na ambalaži pseće hrane, a za savjete prilagođene baš vašem štencu obratite se svojem veterinaru. Kao i kod svake pasmine, štence treba štititi, ali ne se prema njima i odnositi kao prema bebama. Iako treba imati mentalne snage pogledati pahuljastog štenca kavalirskog španijela kralja Charlesa u one velike, smeđe oči reći mu "Ne!", to je nešto što se mora učiniti. Rana obuka malih pasa daje temelj je opuštenijem, pouzdanijem i odgojenijem odraslom psu.

Dug i kvalitetan život

Mali psi često žive znatno duže od svojih velikih i divovskih srodnika. Maltezeri, čivave, jorkširski terijeri i minijaturni jazavčari požive i više od 12 godina. Prosječni životni vijek minijaturnih pudla i graničarskih terijera iznosi 14 godina, no mnogi su dosegli i gotovo 20. Svakako dojmljivo! Životni će vijek, međutim, uvelike ovisiti o individualnim razlikama i čimbenicima poput zdravstvene skrbi, prehrane i okružja. Mali psi uz tako dug životni vijek, često u kombinaciji sa životom u gradu, trebaju dodatnu zaštitu kako bi i u poznim godinama očuvali dobro zdravlje. Između redovitih posjeta veterinaru malim psima uistinu dobro dođu antioksidansi, koji njihovim tijelima pomažu borbi protiv učinaka starenja i urbanog života.

Odabir prave hrane

Malim psima bolje će odgovarati sitnija hrana, koju im je lakše uzeti u usta i prožvakati.

Potražite nutritivno upotpunjenu hranu s antioksidantima, masnim kiselinama omega 3 i 6, jasno, finoga okusa, kako bi vaš krzneni prijatelj imao sve potrebno za zdrav i dug život. Širok dijapazon hrane za znanstvenu prehranu i prehranu na recept dostupan vam je za optimalnu prehranu malih pasa svih pasmina u svakom životnom razdoblju.

Vezani članci

Vezani proizvodi