Pravila discipliniranja mačke

Objavio
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Volite svoju mačku. Doista je volite. No vaša krznena prijateljica nezavisna je po prirodi i ponekad može biti prilično nestašna. Mačku je potrebno disciplinirati, ali možda ne znate odakle krenuti. Discipliniranje mačke uči se na pokušajima i pogreškama. Sve su životinje različite, baš kao i ljudi. Dok neke mogu reagirati pozitivno na određen stil korekcije ponašanja, druge se takvim pokušajima mogu suprotstavljati. Može doći čak i do pogoršanja ponašanja. Osim toga, neke metode discipliniranja mačke ne biste smjeli čak ni isprobavati.

Prava je istina da je teško znati kako disciplinirati mačku ako to nikad niste radili ili ako to nije bilo potrebno kod mačke koju ste prethodno imali. Za početak je važno znati što smijete, a što ne smijete činiti kada disciplinirate mačku u svom domu. Jednom kada mačić (ili starija mačka) nauči koja su ponašanja prihvatljiva, korekcija ponašanja bit će rijetko potrebna. Mačke su ipak vrlo pametne životinje.

Što izbjegavati prilikom discipliniranja mačke

Nemojte uspoređivati mačke sa psima: Ako ste već obučavali psa, možda mislite da je discipliniranje mačaka slično. Nije. Mačke i psi vrlo su različite životinje koje ne uče na isti način. Dok pas može sudjelovati u postupku obuke tako što će obraćati pažnju na vaše naredbe, mačka se neće povinovati zahtjevima da sjedne ili stane. Spoznaja da svakoj mački trebate pristupiti individualno prvi je korak prema uspjehu.

Nemojte fizički kažnjavati mačku: Obuka ljubimca može biti vrlo frustrirajuća ako postoje stvari koje i vi trebate naučiti. Međutim, neupitno je da mački nikad ne smijete nanositi bol. Mačke već po prirodi ne toleriraju ljudske načine kažnjavanja, ali fizička dominacija nad mačkom prekinut će svaku mogućnost povezivanja s njom. Mačku nikad nemojte držati, pritiskati, tresti ni udarati. Fizičko kažnjavanje mačke može pogoršati situaciju, natjerati je da uzvrati agresiju ili postane povučena. Također, mačke teško povezuju fizičko kažnjavanje s lošim ponašanjem, stoga je tako nećete naučiti da s takvim ponašanjem prestane. Ako vam obuka ljubimca postane prezahtjevna, zatražite pomoć od članova obitelji ili profesionalnog trenera. To nije poraz, nego suradnja!Striped tabby cat on back nibbles on owner's finger

Nemojte vikati: Vi i vaša mačka ne govorite istim jezikom, stoga se nemojte zavaravati da će vas bolje razumjeti ako povisite ton. Naravno, mačka može razumjeti da promjena glasnoće znači da je nešto drugačije, ali vikanje može preplašiti mačku ili preveliki naglasak staviti na negativna ponašanja. Vikanje kod mačke može uzrokovati stres i anksioznost, što pak može uzrokovati dodatna nepoželjna ponašanja.

Nemojte trljati nos mačke o mjesto na kojem je obavila nuždu: Jedino što ćete time postići je da ćete je uznemiriti. Nećete saznati zbog čega ne upotrebljava kutiju s pijeskom, a ona vam neće obećati da to više neće činiti. Trljanje nosa mačke o mjesto na kojem je obavila nuždu stavlja fokus na „mjesto zločina“ te može čak i potkrijepiti mačku da je u redu obavljati nuždu gdje god to želi. Najbolje je jednostavno dobro očistiti mjesto „nezgode“ i nastaviti raditi na obuci upotrebe kutije s pijeskom.

Nemojte dopustiti igru koja nije u redu: Možda mislite da vaša slatka maca jednostavno ne zna za bolje kada vas grebe ili grize za prste tijekom igre. Međutim, znate da griženje i grebanje nije poželjno ponašanje starije mačke u vašem domu. Kad god nabavite novog ljubimca, morate odmah odrediti pravila ponašanja. Ako vas mačka počne grebati ili gristi čak i u igri, odmah se prestanite igrati kako bi mačka shvatila da to nije dopušteno. To osobito vrijedi za igru s djecom. Ako dopustite da vas tijekom igre grize za prst, mislit će da je to u redu i u igri s djecom. Zbog toga se djeca mogu početi bojati mačke, a naravno da ne želite da se to dogodi.

Nemojte koristiti raspršivače: Stari je mit da se prskanjem mačke može promijeniti njezino ponašanje. Mačke zapravo ne povezuju prskanje sa svojim lošim ponašanjem. Vjerojatno će prestati raditi ono što je radila kako bi pobjegla od prskanja, ali neće shvatiti da je ta „disciplinska mjera“ povezana s njezinim ponašanjem. Ova metoda može uzrokovati anksioznost i povučenost mačke na sam prizor bočice za prskanje, što nikako nije poželjno.

Pravila discipliniranja mačke

Potkrijepite dobro ponašanje: Mačke ne uče na kaznama, ali pohvale i zdrave poslastice mogu ih naučiti koja su ponašanja prihvatljiva. Svakako nagradite mačku tijekom izvođenja pozitivnog ponašanja kako bi mogla povezati svoje ponašanje s pozitivnim potkrepljenjem.

Odmah prekinite s potkrepljivanjem u slučaju „lošeg“ ponašanja. Discipliniranje mačke ne mora uvijek biti aktivno. Zapravo, preusmjeravanje vaše pažnje od mačke na nešto drugo može biti jedan od najučinkovitijih načina na koje joj možete poručiti da su ponašanja poput griženja, žvakanja i grebanja nepoželjna i da ih treba prekinuti. Preusmjeravanje njezine pažnje na nešto drugo sjajan je način potkrepljenja dobrog i prekidanja lošeg ponašanja. Na primjer, ako mačka počne grebati kauč, usmjerite je na njezin stup za grebanje.

Uzmite u obzir zdravlje mačke: Obavlja li mačka nuždu na drugim mjestima osim u kutiji s pijeskom? Mačićima može biti potrebno neko vrijeme kako bi naučili gdje mogu obavljati nuždu, ali starije mačke to bi već trebale znati. Ako mačka iznenada počne obavljati veliku ili malu nuždu na nedopuštenim mjestima u vašem domu, dogovorite pregled kod veterinara. Promjena ponašanja može biti simptom promjene zdravstvenog stanja, koje može procijeniti veterinar. Mačka si možda jednostavno ne može pomoći te je nema smisla izlagati dodatnim pritiscima. Surađujte s veterinarom kako biste otkrili uzrok njezinih „nezgoda“ kod kuće. Ako su one povezane sa zdravljem, možete saznati informacije o njezinom liječenju. Ako je uzrok bihevioralne prirode, saznat ćete savjete o korekciji ponašanja na temelju vaših proteklih interakcija s mačkom.

Promijenite njezinu okolinu: ako pokušavate odučiti mačku od toga da grebe kauč ili skače na stol, to možete postići nekim okolišnim promjenama. Na primjer, pladanj s kolačićima postavljen na rub stola past će na pod i preplašiti mačku kada na njega skoči. Mačka će skliznuti s kožnatog kauča ako ga prekrijete mekim, svilenkastim prekrivačem. Nemojte uvoditi promjene koje mački mogu nauditi. No postoje mnoge sigurne metode koje možete pronaći na internetu kako biste promijenili njezino ponašanje.

Najvažnije je da s mačkom provodite dovoljno vremena i pohvalite je za dobro ponašanje. Iako su mačke nezavisne, vole biti povezane sa svojim vlasnicima.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila vjeruje u snagu riječi i njihovu moć da informiraju, pa čak i transformiraju ciljanu publiku. Njezine tekstove možete pronaći na internetu i u tisku, a obuhvaćaju intervjue, objave na blogovima, biografije, kreativne materijale itd. Erin je stručnjakinja za optimizaciju na tražilicama i sve vezano uz društvene mreže. Diplomirala je na Sveučilištu Fairfield iz kreativnog pisanja. Možete joj se obratiti na adresu Twitter @ReinventingErin ili saznati više o njoj http://erinollila.com.

 

Vezani članci

Vezani proizvodi

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult hrana za mačke s piletinom

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken namijenjena je mačkama koje žive u zatvorenom prostoru. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult hrana za mačke s piletinom

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p> <p></p> <ul> <li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine. </li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta. </li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari. </li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
 • Hill's Science Plan Adult Hrana za Mačke

  <p>Hill's<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Science Plan<sup>TM</sup></span> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> formulirana je za podršku optimalnoj kondiciji, s klinički dokazanim antioksidansima, nemasnim bjelančevinama i poboljšanim omega-3 masnim kiselinama.</p><p></p><ul><li>Podržava održavanje bezmasnih mišića i idealne tjelesne težine.</li><li>Kontrolirana razina minerala za podršku zdravlju urinarnog trakta.</li><li>Vrlo probavljivi sastojci za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.</li><li>100% zajamčena kvaliteta, dosljednost i okus.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Mature Adult 7+ hrana za mačke s piletinom

  Vjerojatnost da sterilizirane mačke postanu pretile i imaju urinarnih problema trostruko je veća. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken stvorena je kako bi zadovoljila potrebe steriliziranih mačaka. Formulirana s klinički dokazanim antioksidansima i jedinstvenom formulom za upravljanje težinom.