Male pasmine: Što trebate znati

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Mali psi nedvojbeno su preslatki. No ako mislite da je to sve što imaju za ponuditi, razmislite ponovo! Psi malih pasmina možda jesu sićušni, ali su svakako psi, sve ono što nalazimo kod većih pasmina imaju i oni, samo u manjem pakiranju. To ne znači da male pasmine ne krase zasebne karakteristike. Ako se pitate jesu li mali psi pogodni za udomljavanje, u nastavku pročitajte neke važne stvari o njima.

Raznolikost malih pasmina

A cute yorkshire terrier peeking from around a woman's shoulder

Kad pomislimo na male pasmine, često nam na pamet padnu sitne pasmine poput jorkširskih terijera i kovrčavih bišona, koje Kinološki savez UK’ klasificira pod pse za pratnju i igru.

Malih pasa, međutim, ima u gotovo svakoj pasmini. Na primjer, sićušni jazavčar zapravo spada u grupu pasa tragača, dok rat terijeri i Jack Russelli spadaju pod terijere.

Pri odabiru male pasmine valja imati na umu da bitne karakteristike grupe kojoj pas pripada imaju više veze s njegovim temperamentom nego veličinom. Dok su mnogi mali psi, napose psi za pratnju i igru, vrlo pogodni za gradski život i urbano okružje, jazavčari i određeni terijeri, uzgajani za hvatanje štetočina i druge male divljači, ugodnije će se osjećati na farmi ili na selu, gdje mogu ispoljavati svoje lovačke instinkte.

Najvažnije je imati na umu da se male pasmine, baš kao i one velike, razlikuju po temperamentu i fizičkim potrebama. Stoga je bitno podrobno istražiti sve o pasmini koju kanite udomiti, kako biste vidjeli je li ona pogodna za vašu obitelj i vaš životni stil.

Što je tako sjajno kod malih pasa?

Mali psi imaju neke velike prednosti. Kao što smo rekli, općenito im treba manje prostora da bi im bilo ugodno i da bi bili sretni, po čemu su dobar izbora ako živite u stanu ili manjoj kući. To što su maleni, međutim, ne znači da im ne treba prostora da upogone svoje nožice. Često imaju nagomilane energije, pa bi, ako nemate vrt u kojem se mogu igrati, idealno bilo u blizini imati pseći park ili šetnicu. Male pasmine uglavnom jedu manje i njihove osnovne potrebe iziskuju manje financijske izdatke nego kod većih pasmina. Manje se linjaju (gledajući ukupnu količinu dlake) i manje se unerede (odnosno, barem je izmet manji) nego što je to slučaj kod većih pasa. Usto ih je i lakše kontrolirati na povodcu ili u naručju. Razmislite, biste li radije obuzdavali psića od 10 kg ili diva od 40 kg koji se okomi na vjevericu? Prema navodima udruge PDSA, manji psi u prosjeku žive duže od većih.

Izazovi koje sa sobom nose mali psi

Mali psi, unatoč svemu dobrome što sa sobom nose, dolaze i s određenim izazovima. Iako se dobro drže po pitanju zdravlja, njihova su malena tijela osjetljivija i sklonija ozljedama, posebice ako vam ispadnu, ako se malo grublje igrate s njima ili ako padnu ili skoče s previsoka namještaja. Psi za igru iz tog razloga generalno nisu baš najprikladniji za kućanstva s vrlo malom djecom, a i stariju bi trebalo nadzirati i poučiti kako se pravilno odnositi prema malim psima. Mnoge male pasmine usto su sklone zdravstvenim problemima, primjerice, s dušnikom i čašicama koljena koje se pri savijanja znaju naći u pogrešnoj poziciji. Uvijek je važno kod veterinara provjeriti ima li vaš pas te (ili druge) zdravstvene probleme, te pitati za posebne upute u vezi s brigom o psu. Primjerice, ako vaš pas ima kolaps dušnika, možda će trebati oprsnicu umjesto standardne ogrlice i povodca.

Ljudi često misle da mali psi vole sjediti u krilu i maziti se, ali istina je da su zapravo često puni energije koju neki moraju ispoljavati više od drugih. Ako ne volite ići u šetnje i nemate veliki vrt u kojem pas može trčati i igrati se, možda bolje da potražite pasminu kojoj su dovoljne aktivnosti u zatvorenom prostoru. Male pasmine često pršte energijom. Možda se neće igrati i trčati koliko i drugi psi, ali česte kratke igre bit će sasvim dovoljne da zadovolje njihove potrebe.Studija Sveučilišta u Helsinkiju iz 2021. donosi zanimljiv podatak po kojemu su dvije od tri najagresivnije pasmine ispale male pasmine (minijaturni šnaucer i minijaturni pudl). Znanstvenici su primijetili da je njihova agresivnost uvelike povezana sa strašljivošću, maleni se psi zbog svoje veličine često osjećaju nervozno i ranjivo te su zato sklone incidentima. Primijetili su da uzrok agresivnom ponašanju može ležati i u nedostatnoj obuci i tome što ih njihovi vlasnici često razmaze, dopuštajući im takvo ponašanje jer im djeluje neopasno, pa i slatko. Važna lekcija u svemu ovome je to da su propisna socijalizacija i obuka podjednako važni u dobrom odgoju pasa kako kod velikih tako i kod malih pasmina. Koliko god slatki bili, oduprite se nagonu da se prema svojem psiću odnosite kao prema bebi; možda jest sićušan, ali je i dalje pas i potrebno ga je trenirati i usmjeravati kao bilo kojeg drugog psa.

Nutritivne potrebe malih pasa

Cinnamon Chihuahua puppy dressed in a black and red argile sweater eating out of a bowl.Iako mali psi količinski jedu manje od velikih, manje pasmine zapravo iziskuju više kalorija, uzimajući u omjer težine pasa. Kinološki savez UK navodi da mali psi energiju troše brže od velikih, samo što, naravno, imaju puno manje želuce. To znači da će vaš maleni pas trebati manje, ali kaloričnije obroke, te jesti češće nego veliki pas. Štence u razvoju valja hraniti i češće kako bi se izbjegla hipoglikemija, odnosno, niska razina krvnog šećera, što može rezultirati slabošću i letargijom, grčevima, napadajima, pa i smrću.

Prave količine kalorija možete se držati tako što ćete im davati pseću hranu specijalno formuliranu za manje pasmine, kaloričniju od one za veće pse. S obzirom na njihov duži životni vijek koriste im i veće razine antioksidanata, koje usto i sprečavaju štetu dugotrajnijeg izlaganja slobodnim radikalima tijekom života.

Mali psi često imaju veliku osobnost. To ih čini ne samo zabavnima, već i idealnima za društvo u pravim okolnostima. Sad kad znate što očekivati od malog psa, možete bez straha odabrati pravu malu pasminu za svoje kućanstvo.

Biografija suradnice

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus mama psića, blogerica i spisateljica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše pod nadzorom krznenih bebica u krilu.

 

Vezani članci

Vezani proizvodi