Tumori mastocita kod pasa: Uzroci, izgled, liječenje i ostalo

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Tumori mastocita kod pasa najčešići su pseći tumori kože, navodi Zaklada za životinje. No što su točno tumori mastocita, koji su im simptomi i mogu li se ti tumori liječiti?

Uzroci tumora mastocita kod pasa

Mlada žena igra se sa psom kod kuće

Mastociti sami po sebi nisu tumorne stanice. Zaklada za životinje navodi da je to vrsta bijelih krvnih zrnaca. Nastaju u koštanoj srži i prisutni su u različitim tkivima, gdje igraju brojne uloge. Među ostalima, to su inflamatorne reakcije, alergijske reakcije, reakcije na prisutnost parazita, pa čak i razgradnja mrtvog tkiva.

Međutim, stvari nažalost mogu poći po zlu. Iz razloga koje veterinari još ne razumiju, mastociti mogu mutirati i umnožiti se, te time poremetiti normalan životni ciklus stanica koje ih drže pod kontrolom. Taj neregulirani rast dovodi do nastanka tumora mastocita. Ti tumori mogu se javiti kod pasa svih dobi i pasmina, iako udruga PDSA napominje da češći mogu biti kod sredovječnih pasa i određenih pasmina, kao što su bokseri i biglovi.

Klinički simptomi tumora mastocita kod pasa

Zaklada za životinje preporučuje da pripazite na sljedeće simptome tumora mastocita:

  • Pazite na jednu ili više nakupina bilo gdje na tijelu psa. Izrasline mogu biti vidljive na koži (ili odmah ispod nje), njuški, ustima ili genitalijama.

  • Tumori mastocita kod pasa obično se javljaju u vidu kvrge, ali mogu izgledati i kao bradavice, kraste, otekline ili čirevi. Promjer im je obično 2-3 cm. 

  • Nakupine mogu curiti ili krvariti, može biti crvenila, upaljenosti, oteknuća ili krasti oko zahvaćenog područja. 

  • Kod psa se mogu javiti gubitak teka, gubitak težine, gastrointestinalni simptomi (npr. povraćanje i proljev) i/ili crna/krvava stolica. 

Dok mazite ili pregledavate psa, obratite pozornost ima li na koži područja koja vam se čine drukčijima. Imajte na umu da tumorne nakupine na opip mogu biti čvrste i usko vezane za tijelo psa, ali isto tako i mekane i pomične pod prstom. Mogu brzo rasti ili ostati iste veličine, no može se i činiti da se povlače; to ne mora nužno značiti da nisu opasne, pa je najbolje za svaki slučaj otići veterinaru.

Dijagnosticiranje tumora mastocita kod pasa

Svaku izraslinu, bila ona kvrgava, ispupčena, ravna, labava, mekana, tvrda, velika ili mala, trebao bi pregledati veterinar.

Možda će morati provesti i dijagnostičko ispitivanje zvano aspiracija iglom, kako bi uzeo uzorak tkiva iz izrasline. Srećom, takav zahvat psu predstavlja minimalnu nelagodu i obično se obavlja u sklopu inicijalnog pregleda. Međutim, tumor tijekom tih pretraga ne mora dati mnogo stanica ili uzorak ne mora biti reprezentativan za čitavo područje. To je ispitivanje stoga dobra polazišna točka, no veterinar vam može preporučiti i biopsiju, koja će dati sveobuhvatniji uvid u arhitekturu nakupine. Uzorak tkiva dobiven biopsijom šalje se u specijalizirani histopatološki laboratorij na analizu.

Nakon dijagnoze tumora mastocita veterinar bi vam mogao preporučiti dodatnu dijagnostiku kao što su pretrage krvi, rendgen, CT i ultrazvuk, kako bi se ustanovilo je li se tumor proširio na druga mjesta (tzv. metastaza). Može preporučiti i aspiraciju limfnog čvora vrlo blizu tumora.

Labrador leži na podu kod kuće

Liječenje tumora mastocita

Liječenje raka kod pasa propisuje veterinar onkolog, uz pomoć nalaza patologa koji provodi pretrage i određuje stupanj ili razmjer raka. Tumori mastocita mogu biti niskog i visokog stupnja, ovisno o stupnju razvijenosti i području raširenosti. Imajući u vidu svoje nalaze, patolog određuje odgovarajući plan liječenja.

Može preporučiti odstranjivanje tumora operativnim zahvatom. Cilj zahvata je ukloniti svo zahvaćeno tkivo, uz dio zdravog tkiva oko rubova, radi sigurnosti da nema preostalih stanica raka. To se naziva "čistim marginama". Patolog će potom analizirati uklonjeno tkivo kako bi potvrdio da je cilj postignut, iako to nije uvijek moguće.

Sam zahvat može biti dovoljan za otklanjanje tumora mastocita, no u nekim slučajevima mora biti popraćen i kemoterapijom ili radioterapijom. Kako navodi Zaklada za životinje, ako je liječenje neuspješno u uznapredovalim slučajevima, mogu se propisati oralni lijekovi koji doprinose smanjenju veličine ili usporavanju rasta tumora. Radi smanjivanja upale uslijed tumora mogu se propisati i steroidi.

I dok se ovi pristupi često preporučuju, posebice u uznapredovalim stadijima, imajte na umu da postoje i blaži pristupi i njega u svakom stadiju. Vaš veterinar ili veterinar onkolog rado će s vama raspraviti o njima.

Očekivani životni vijek pasa s tumorom mastocita

Teško je predvidjeti životni vijek pasa koji obole od tumora mastocita jer on ovisi o mnogim čimbenicima. Ako je tumor ograničen samo na kožu, bez naznaka metastaza, može se ukloniti unutar čistih margina i prognoza može biti poprilično pozitivna. Međutim, u slučaju tumora visoka stupnja ili mjesta kao što su usta ili genitalije, prognoza neće biti tako optimistična. 

Dobra je vijest da rana dijagnoza i liječenje poboljšavaju prognozu stanica mastocita, pa je stoga važno redovito pregledavati psa kod kuće. To jednostavno možete postići maženjem i vlastoručnim pregledima. Upamtite da je, čim otkrijete bilo kakve nove izrasline kod vašeg psa, važno odmah dogovoriti pregled kod veterinara.

Biografija suradnice

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Doktorica Laci Schaible veterinarka je za male životinje, poduzetnica, autorica članaka i predavačica. Veterinu je diplomirala na sveučilištima Texas A&M i Wake Forest University School of Law. Zagovornica je progresivnih promjena u veterinarskoj industriji i radi kao savjetnica u mnogim odborima u svojoj struci.