Pet uobičajenih probavnih problema kod mačaka: Što učiniti

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Probavni problemi kod mačaka, kao što su povraćanje i proljev, relativno su česti i mnogi roditelji kućnih ljubimaca doživljavaju ih kao normalnu stvar. No ako mačka stalno ima mučnine, povraća ili ima mekanu ili vodenastu stolicu, možda se nešto zbiva ispod površine. Moglo bi biti vrijeme za promjenu hrane ili okružja, a definitivno je vrijeme za razgovor s veterinarom. Evo nekoliko savjeta za rješavanje najučestalijih probavnih problema kod mačaka.

  • Akutni gastroenteritis. Ovo je najčešći uzrok želučanih tegoba kod mačaka. Obično se manifestira kroz naglu pojavu povraćanja i proljeva. Uzroci mogu biti razni, primjerice, ako mačka pojede nešto što joj ne odgovara (recimo, kao što mnoge mace vole pojesti pola miša i ostatak ostaviti nama!), paraziti, virusi, klupka dlaka.
  • Kronična enteropatija ili upala crijeva. Za razliku od iznenadnih tegoba koje smo upravo spomenuli, kronična enteropatija pojavljuje se sporije i traje duže. Uobičajeni su proljev i mršavljenje. Opet, uzročnici mogu biti različiti, od reakcija na hranu i imunosnih reakcija do genetike.
  • Kolitis. Upala debelog crijeva naziva se kolitis. Obično je vrlo karakterističan i većina mačaka pokazuje iste simptome: čini se kao da hitno trebaju na zahod, naprežu se da istisnu stolicu, ali ništa ne izlazi, a uobičajen simptom kolitisa je svježa krv ili sluz u stolici. 
  • Riđa mačka sjedi u kutiji s pijeskom i gleda u fotoaparat.

  • Zatvor. Kao i kod ljudi, zatvor se kod mačaka manifestira kroz otežano izbacivanje stolice i puno rjeđom potrebom za odlaskom na zahod. Uzroci zatvora mogu biti različiti. Pojede li mačka perje, kosti ili krzno, stolica može biti tvrđa i može je biti teško izbaciti, prisustvo dlake, posebice kod dugodlakih mačaka te usporen rad crijeva također će značiti da je stolica suha i da ju je teže istisnuti. Neke sorte kao što su sijamske mačke sklonije su usporenom radu crijeva od ostlaih. Rezultat toga može biti zdravstvena tegoba naziva megakolon.
  • Alergije na hranu. Mačke mogu loše reagirati na određenu hranu iz brojnih razloga, koje zbirno nazivamo negativnim reakcijama na hranu. Prave alergije na hranu rjeđe su nego što mislimo, a najčešće ih uzrokuju proteini u hrani, primjerice, piletini, ribi i mlijeku. Alergija na hranu može prouzročiti povraćanje i proljev, kao i probleme na koži kao što su svrbež i pretjerano čišćenje.

Bijela mačka s plavim ovrantikom zijeva.

Razvije li mačka pritom iznenada probavne tegobe, nemojte paničariti. Vaš vam veterinar može pomoći odrediti uzrok problema i osmisliti plan kako joj pomoći da se osjeća bolje.

Biografija suradnice

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002. diplomirala je na Veterinarskom fakultetu sveučilišta UC Davis. Dr. Wooten članica je Američkog društva veterinarskih novinara, a u svojem radu posvećena je svojoj ordinaciji za male životinje u Greeleyju u Coloradu, javnim nastupima o stručnim temama, vodstvu i komunikaciji s klijentima, te pisanju. Uživa u kampiranju s obitelji, skijanju, ronjenju s bocama i sudjelovanju u triatlonima.

Vezani članci

Vezani proizvodi