Pet uobičajenih probavnih problema kod mačaka: Što učiniti

Objavio/la
min čitanja

Probavni problemi kod mačaka relativno su česti i mnogi roditelji kućnih ljubimaca doživljavaju ih kao normalnu stvar. No ako vaša mačka redovito povraća ili ima tekuću stolicu, nešto se zbiva ispod površine. Moglo bi biti vrijeme za promjenu hrane ili okružja, a definitivno je vrijeme za razgovor s veterinarom. Evo nekoliko savjeta za rješavanje najučestalijih probavnih problema kod mačaka.

Riđa mačka sjedi u kutiji s pijeskom i gleda u fotoaparat.

1. Crijevne gliste

Unutarnji paraziti čest su problem kod mačaka, pa čak i kod kućnih. Najizazovniji aspekt dijagnosticiranja i liječenja je u tome što mačka ne mora pokazivati nikakve znakove zaraze. U najučestalije crijevne parazite kod mačaka ubrajaju se rudarske gliste, oblići i trakavice.

Znakovi infekcije probavnog trakta mačke crijevnim parazitima mogu uključivati:

  • Povraćanje
  • Proljev
  • Gliste u izmetu ili izbljuvku
  • Gubitak tjelesne težine
  • Nadut trbuh

Ne samo da su crijevne gliste kod mačaka odvratne, već se nekima mogu zaraziti i ljudi. Crijevne gliste posebice su česte kod mačića, pa ih kod njih treba vrlo često uklanjati. No valja to redovito činiti i kod odraslih mačaka, radi sigurnosti vaše mačke i obitelji. Za najbolji plan uklanjanja i lijekove za crijevne gliste upitajte svojeg veterinara, a posjetite i stranicu International Cat Care za korisne informacije o toj temi.

2. Zatvor

Zatvor ili opstipacija još je jedna učestala probavna tegoba kod mačaka, a često je uzrokuju dehidracija, bol ili prehrana. Zatvor u rjeđim slučajevima može prouzročiti i sindrom zvan idiopatski megakolon, koji može biti izazvan neurološkim problemima ili smanjenom mišićnom aktivnošću u crijevu.

S ponavljajućom opstipacijom nije se za šaliti. Veterinar vam za vašu mačku može preporučiti povećan unos vode zamjenom suhe mačje hrane konzerviranom, više aktivnosti ili pomoć pri sigurnom mršavljenju. Jedna od veterinarskih preporuka mogao bi biti i prelazak na mačju hranu specijalno formuliranu za mačke s probavnim tegobama. Ako vaša se vaša mačka uzalud napreže u kutiji s pijeskom, odvedite je na pregled što je prije moguće.

3. Klupka dlake

Klupka dlake vrlo su česta pojava, no to ne znači da vaša mačka mora živjeti s njima. Klupka dlake formiraju se kad vaša mačka pri čišćenju proguta otpale dlake. Te dlake inače prolaze kroz mačji probavni trakt i izbacuju se pražnjenjem crijeva u kutiji s pijeskom.  Ostanu li pak dlake u stomaku, mogu se nakupiti u klupko.

Izbacivanje klupka dlake jednom mjesečno smatra se normalnim, no u slučaju da postane učestalije valja nazvati veterinara.

Za mačke koje za kontrolu klupka dlake trebaju promjenu u prehrani Hill's nudi velik izbor mačje hrane za kontrolu klupka dlake koja može biti od pomoći. Hrana je specijalno formulirana i sadrži točno određenu količinu vlakana koja pomažu u sprečavanju formiranja klupka u želudcu. Usto je i kalorijski prilagođena, što je odlično jer, prema kliničkim iskustvima, većina kućnih mačaka ima problema s pretjeranom tjelesnom težinom. Ako se problem s klupkima dlaka nastavi, razmislite o profesionalnom šišanju (pitajte za lavlju „frizuru”) ili se obratite veterinaru.

Bijela mačka s plavim ovrantikom zijeva.

4. Upalne bolesti crijeva i kronična enteropatija

Kad mačka ima probleme poput povraćanja, proljeva i gubitka teka duže od tri tjedna, moguće je da ima kroničnu enteropatiju.

Kronična enteropatija samo je stručni izraz za kroničnu bolest crijeva. U mnogim je slučajevima popraćena određenom razinom upaljenosti crijeva (što veterinar može vidjeti samo biopsijom tijekom takozvane endoskopije). Zato je se naziva i upalnom bolešću crijeva.

Danas se, srećom, mnogi slučajevi kronične enteropatije mogu riješiti specijaliziranom prehranom ili s pomoću steroida. Endoskopija se stoga provodi samo u težim ili posebnim slučajevima. Liječenje mačke s kroničnom enteropatijom iziskuje podrobnu veterinarsku dijagnozu i često se svodi na malo „pokušaja i pogrešaka” dok vaš veterinar ne odredi najbolji način liječenja. Zato, molimo, budite strpljivi!

5. Osjetljivost na hranu

Prava osjetljivost na hranu kod mačaka je relativno rijetka, a časopis BMC Veterinary Research navodi da je najčešće vezana za govedinu, ribu i piletinu. Kad se takva osjetljivost na hranu javi, vaša će mačka vjerojatno pokazivati gastrointestialne simptome (povraćanje, proljev ili plinove), kožne simptome (svrbež, crvenilo i gubitak dlake) ili oboje.

Ako veterinar sumnja na to da je mačka osjetljiva na hranu, obično će joj propisati probni period s dijetalnom hranom u trajanju od 10 do 12 tjedana. Tijekom tog perioda svojoj mački morate davati SAMO propisanu hranu, eliminirajući sastojke na koje bi mogla biti osjetljiva. Pojede li mačka u tom razdoblju bilo što drugo, morat ćete početi iznova. Kod zaista osjetljivih pacijenata gastrointestialni simptomi obično se povuku kroz 2 do 3 tjedna, a kožni kroz 8 do 12. 

Razvije li mačka pritom iznenada probavne tegobe, nemojte paničariti.  Vaš vam veterinar može pomoći odrediti uzrok problema i osmisliti plan kako joj pomoći da se osjeća bolje.

Biografija suradnice

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten 2002. diplomirala je na Veterinarskom fakultetu sveučilišta UC Davis. Dr. Wooten članica je Američkog društva veterinarskih novinara, a u svojem radu posvećena je svojoj ordinaciji za male životinje u Greeleyju u Coloradu, javnim nastupima o stručnim temama, vodstvu i komunikaciji s klijentima, te pisanju. Uživa u kampiranju s obitelji, skijanju, ronjenju s bocama i sudjelovanju u triatlonima.

Vezani članci

Vezani proizvodi