Zašto i kada kastrirati mačku ili mačića

Objavio/la Emma Milne
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Neka od najčešćih pitanja s kojima se veterinari susreću tiču se kastracije. Za početak, razriješimo nedoumice oko samog pojma: kastracija je pojam koji obuhvaća i ovariektomiju, zahvat kod mužjaka, i ovariohisterektomiju, zahvat kod ženki. Većina ljudi pita: "Kada bih trebao/ka kastrirati svoju macu?" i "Ima li kastracija kakvih prednosti?"

Prednosti kastracije mačaka ili mačića.

Sve operacije sa sobom nose određeni rizik, pa im ljudi, naravno, svoje ljubimce ne žele podvrgavati ako to nije nužno. Kastracija mužjaka znači uklanjanje oba testisa, a kod ženki obično uklanjanje jajnika, a katkad i maternice, ovisno o procjeni veterinara. Tim se postupkom ne uklanja samo mogućnost reprodukcije, već i lučenje hormona. Oba ta rezultata nose određene prednosti kako za mačku, tako i za vas, vlasnika.

Mačke su po prirodi samotni kućni ljubimci koji vole život bez drugih mačaka, ali ako nisu kastrirane, pripadnici oba spola tražit će partnere za parenje. Nekastrirani mužjaci znaju biti agresivniji prema ljudima i drugim mačkama, a i veća je vjerojatnost da će označavati teritorij i više se udaljavati i lutati. Mačke teritorij označavaju uriniranjem po namještaju i po vrtu, što mnogim vlasnicima stvara neugodnosti.

S obzirom na to da su mužjaci skloniji sukobima, kod njih je povećan i rizik od ozbiljnih bolesti poput mačjeg AIDS-a (FIV-a), a u borbama mogu zadobiti i gadne apscese koji će iziskivati odlazak veterinaru. Osim toga, veća je vjerojatnost da će nekastriranog mačka koji odluta dalje od doma pogaziti auto.

Od kastracije imaju koristi i ženke mačaka. Ženke će u određena doba godine stalno biti u plodnim ciklusima dok ne zatrudne. Kao veterinarka, često dobivam pozive zabrinutih vlasnika koji misle da njihovu macu muče bolovi jer se stalno valja po podu i jauče. Zapravo su to stvari koje čine kad se tjeraju. To njihovo "dozivanje" može biti vrlo dramatično i glasno!

Kastriranjem se ono u potpunosti eliminira. Popularan je mit da bi svakoj mački trebalo omogućiti da najprije ima jedno leglo. Ovo je posve netočno, a usto, zapamtite, skotnost i porod sa sobom nose rizike i za mamu i za mačiće. 

Kastracija ženki mačaka ima i prednosti po pitanju zdravlja. Umanjena je mogućnost tumora mliječne žlijezde, a ne mogu ni dobiti piometru, po život opasnu tešku upalu maternice.

Kada kastrirati mačića?

Mačići se mogu kastrirati u dobi od šest mjeseci, no stav o tome posljednjih se godina donekle promijenio. Većina mačaka spolnu zrelost doseže u dobi od četiri mjeseca, što znači da neželjena skotnost vlasnike može iznenaditi već tada. Stoga je općenita preporuka mačiće dati kastrirati sa četiri mjeseca. Jasno, općenite preporuke mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, pa je zato najbolje konzultirati se s veterinarom i poslušati njegov savjet. Upamtite, nikad nije kasno kastrirati mačku, ako to dosad niste učinili, još imate vremena.

Metabolizam mačaka po kastraciji se može usporiti, uslijed čega mogu biti sklone debljanju. Pitajte svojeg veterinara je li za razdoblje koje slijedi potrebna drukčija hrana kako bi se to spriječilo. Vrlo je važno da ne mijenjate prehranu vaše mace koja je još u razvoju bez preporuke veterinara.

Ja sam tijekom godina imala više mačaka i nikad nisam prezala od kastracije. Uvjerena sam da je koristi puno više od rizika, kako i za njih tako i za mene. Imajte na umu da je na svijetu mnogo neželjenih ljubimaca, a da su mačke vrlo plodne. Neželjena legla može snaći teška sudbina ako im se ne pronađe dom. Kad se sve to zbroji, kao veterinarka i vlasnica neželjene razroke slatkice imena Stella, doista vam mogu preporučiti da kastrirate svoje mace i mačiće.

Ako vas zanima, imamo i druge članke o prednostima kastracije pasa, tome kako svojem ljubimcu pomoći da prođe taj proces i kakve vas promjene mogu očekivati nakon njega.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne diplomirala je veterinu 1996. Dvanaest je godina radila u veterinarskim ambulantama za male životinje, a sedam godina kao klinička nutricionistička savjetnica. Poznata je po svojem radu za dobrobit životinja i napisala je deset knjiga o kućnim ljubimcima.

 

Vezani članci

 • Bringing your kitten home

  If you're considering getting a kitten, there are a number of things you need to know to make sure you are providing her with a good home. Learn more here.
 • Introducing a new cat to current pets

  154502253 Read about how to introduce a new cat into your household of current pets to help reduce stress and make sure they all get along well.
 • Introducing kitten to a cat

  Bringing a new kitten into the household is a special and exciting time for all the family... except potentially for your current cat!
 • Toxic houseplants

  Learn about common houseplants that can be dangerous or poisonous to cats. Get tips on how to keep your cat safe around houseplants.

Vezani proizvodi