Zašto i kada kastrirati psa ili štenca

Objavio/la Emma Milne
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Neka od najčešćih pitanja s kojima se veterinari susreću tiču se kastracije. Za početak, razriješimo nedoumice oko samog pojma: kastracija je pojam koji obuhvaća i ovariektomiju, zahvat kod mužjaka, i ovariohisterektomiju, zahvat kod ženki. Većina ljudi pita: "Kada bih trebao/ka kastrirati svojeg psa?" i "Ima li kastracija kakvih prednosti?"

Prednosti kastracije psa ili štenca

Sve operacije sa sobom nose određeni rizik, pa im ljudi, naravno, svoje ljubimce ne žele podvrgavati ako to nije nužno. Kastracija mužjaka znači uklanjanje oba testisa, a kod ženki obično uklanjanje jajnika, a katkad i maternice, ovisno o procjeni veterinara. Sam zahvat izvodi se ili rezom na predjelu abdomena ili mikroinvazivnom operacijskom tehnikom naziva laparoskopija. Tim se postupkom ne uklanja samo mogućnost reprodukcije, već i lučenje hormona. Oba ta rezultata nose određene prednosti kako za psa, tako i za vas, vlasnika.

Koristi kastracije razlikuju se po spolovima, stoga sagledajmo najprije ženke

Najveća prednost kastracije ženki pasa sprečavanje je tumora mliječne žlijezde. Što se prije kastracija obavi to su njezine prednosti veće. Tumori mliječnih žlijezda kod ženki pasa znaju biti vrlo agresivni i brzo se šire tijelom, pa je u tom slučaju definitivno bolje spriječiti nego liječiti. Kastracijom se sprečava i upala maternice naziva piometra. Ona može biti opasna po život, a kad do nje dođe, doslovno je uvijek potrebna kastracija. Operacija je tada riskantnija jer je životinja bolesna, a maternica je često vrlo natečena i upaljena.

A što je s mužjacima? Testosteron je snažan hormon koji uvelike utječe na ponašanje mužjaka. Pokreće obrasce ponašanja poput nadmetanja, a za muške je pse jedna od najvažnijih stvari parenje. Mužjaci pasa (nekastrirani) mnogo će vremena posvećivati traženju partnerice. To znači da ih može biti teško kontrolirati, a i vjerojatnije je da će pobjeći, nestati tijekom šetnji i ignorirati vas jer na umu imaju prečih stvari. 

Veća je i vjerojatnost da će urinirati na neželjenim mjestima. Kastracija, dakle, donosi prednosti i vama kao vlasniku jer su kastrirani psi obično poslušniji, manje agresivni i društveniji.

No od kastracije koristi imaju i psi. Njome se sprečavaju rak testisa, tumori oko anusa i hernije oko stražnjice. Nekastrirani psi skloni su proširenju prostate kasnije u životu, a to može izazvati probleme pri pražnjenju crijeva i određene neugodnosti. Kastracijom se sve to sprečava.

No konačna odluka o kastraciji psa, naravno, uvijek je na vama. Ako razmišljate o tome, veterinar će vam biti dobar izvor informacija. Evo poveznice na članke koji bi vam mogli pomoći u vezi s tom odlukom

Kada kastrirati psa?

Mišljenja o ovome razlikuju se, pa zato sa svojim veterinarom porazgovarajte o spolu, pasmini i temperamentu svojeg psa. Generalno, muški psi mogu se kastrirati u dobi od 5 mjeseci, uz nekoliko iznimki. Ako imate vrlo plaha psa, neki stručnjaci preporučuju da pričekate dok malo sazriju i steknu samopouzdanja kako biste izbjegli probleme povezane sa strahom. Usto, veće pasmine mogu biti sklonije određenim ortopedskim problemima ako ih se rano kastrira, pa se za njih preporučuje pričekati dob od 9 do 12 mjeseci.

Ženke valja kastrirati prije njihova prvog plodnog ciklusa, pa se to obično radi u dobi od 5 do 6 mjeseci. Time se maksimalno smanjuje rizik od tumora mliječne žlijezde. Usto ćete spriječiti i neželjenu skotnost do koje vrlo lako može doći prođe li plodni ciklus nezapaženo. 

I naposljetku...

Kao veterinarka, uvijek dajem savjete kakve bih dala i za svoje ljubimce. Oba svoja predivna psa kastrirala sam kad im je bilo 6 mjeseci, a kastrirala sam i sve ostale pse koje sam imala. Uvjerena sam da je koristi puno više od rizika. Sa svojim psima provela sam petnaest predivnih godina, a studije pokazuju da kastrirani psi obično duže i žive. Psi su uistinu dio obitelji i ako želite izvući maksimum vremena sa svojim najboljim prijateljem, preporučujem da ga date kastrirati.

Ako vas zanima, imamo i druge članke o prednostima kastracije mačaka, tome kako svojem ljubimcu pomoći da prođe taj proces i kakve vas promjene mogu očekivati nakon njega.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr. Emma Milne diplomirala je veterinu 1996. Dvanaest je godina radila u veterinarskim ambulantama za male životinje, a sedam godina kao klinička nutricionistička savjetnica. Poznata je po svojem radu za dobrobit životinja i napisala je deset knjiga o kućnim ljubimcima.

 

Vezani članci

 • Healthy skin and a healthy coat

  An important part of keeping your dog in good condition is by making sure he has healthy skin and a healthy coat. The amount of care your dog needs will vary but all dogs should have a good grooming regime.
 • Taking your dog to the vet

  Trips to the vet can be a challenge for dog owners. Read these tips to have a better vet visit for your dog, including transporting the dog with a carrier.
 • Jesu li loše navike vašeg psa loše po njegov stomak?

  Psi su po prirodi radoznali. To znači da mogu nanjušiti svašta što ne bi trebali: pokvarenu hranu, raspale strvine i odbačene ljudske grickalice. Katkad znaju uzeti griz ili dva, čisto da vide kakav ta stvar neobična mirisa ima okus.
 • Seasonal

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Vezani proizvodi