Briga o novorođenom štenetu: 5 stvari koje trebate znati

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Iako će vas malošto oduševiti koliko leglo novorođenih štenaca, briga o svim tim novim, malim životima može biti izazovna. Ali bez brige. Proučite ovaj vodič za brigu o novorođenim štencima i saznajte sve što trebate znati kako biste podigli zdravo, sretno leglo.

1. Čisto okružje

Novorođeni štenci špic pomeranca spavaju zajedno u košari.Novorođeni štenci prvih nekoliko tjedana života provedu u košari ili kućici u kojoj su se okotili, stoga je važno pametno se pripremiti za njihov dolazak. Prostor bi trebao biti dovoljno velik da majka može komotno leći i ispružiti se, a da pritom ne zgnječi štence, a usto slobodno dolaziti i odlaziti, a da štenci ne pobjegnu. I vi biste mu trebali moći lako pristupiti kako biste mogli svakodnevno mijenjati posteljinu.

Na početku će za štencima čistiti njihova majka, no u slučaju većeg legla bit će joj potrebna pomoć. Štenci će krajem drugog i početkom trećeg tjedna otvoriti oči i postati aktivniji. Jednom kad se počnu kretati unaokolo možete ih premjestiti u veći prostor s više prostora za igru, ali i čišćenje za njima iziskivat će više pozornosti.

2. Toplina

Britanski Kinološki savez navodi kako štenci ne mogu regulirati svoju tjelesnu temperaturu dok ne navrše tri do četiri tjedna starosti, pa će im i oko toga trebati mala pomoć. Štenci će se sklupčati uz mamu i jedni uz druge kako bi im bilo toplo, no tijekom prvog mjeseca njihova života najbolje je upotrebljavati grijaću lampu ili podlogu.

Grijaću lampu valja postaviti dovoljno visoko kako bi se izbjegla opasnost da se majka ili štenci opeko, a trebalo bi ostaviti i hladniji dio u koji se mogu premjestiti bude li im prevruće. Prema preporuci Kinološkog saveza, u početku bi u njihovu prostoru trebalo održavati temperaturu između 29°C i 32°C. Poslije toga svakog tjedna postupno smanjujte temperaturu dok je ne dovedete na sobnu.

3. Sisanje i prehrana

Štenci će se tijekom prvih nekoliko tjedana za prehranu oslanjati isključivo na svoju majku. Premda su u tom razdoblju manje aktivni, dojenje majci oduzima mnogo energije i njezine su dnevne kalorijske potrebe tada povećane, navodi Kinološki savez. Kako bi i majka i štenci tijekom faze sisanja imali adekvatnu ishranu, majka bi nekoliko puta dnevno trebala dobivati kvalitetnu hranu za štence. Vrstu i količinu hrane preporučit će vam vaš veterinar.

Tijekom ovog perioda važno je pratiti težinu štenaca. Primijetite li da je ijedan od njih pothranjen, morat ćete pripaziti na njega kad bude vrijeme za sisanje i najmanjima omogućiti da se uhvate najpunijih bradavica. Štenci koji često cvile i jecaju mogu biti gladni i možda im je potrebno više pozornosti tijekom hranjenja.

Ako manji štenci ne pokazuju znakove zdrava rasta i dobivanja na težini, obratite se svojem veterinaru. Možda će ih biti potrebno hraniti na bocu. Udruga PDSA navodi kako je važno kod majke pratiti znakove mastitisa, upale mliječnih žlijezda koja može poremetiti proizvodnju mlijeka. Najčešći simptomi mastitisa su crvene i natečene bradavice i nevoljko dojenje. Majka se zna čak i brecnuti na štence kad pokušaju jesti. Primijetite li ove simptome, smjesta nazovite veterinara.

Štencima će do četvrtog ili petog tjedna početi rasti zubi i pomalo će se odvikavati od sisanja, dok će majka proizvoditi sve manje mlijeka. Kad primijetite da su štenci počeli kušati majčinu hranu, možete im početi servirati njihovu. Za početak im suhu hranu valja malo namočiti toplom vodom kako biste je omekšali za te nove, mlade zubiće.

4. Zdravlje

Mladi štenci podložni su upalama i bolestima, pa ih je stoga potrebno držati na oku. Novorođenčad bi svakako trebali redovito pregledavati i paziti na znakove infekcija ili zdravstvenih poteškoća. Prijavite veterinaru sve što vam bude sumnjivo, primjerice, povraćanje, proljev, štenca koji ne želi stajati ili jesti.

Mali štenci posebice su ranjivi pred buhama i parazitima, poručuje Plavi križ, stoga se s veterinarom posavjetujte o borbi protiv parazita. Unatoč tomu što će im antitijela koja prime sisanjem pomoći u zaštiti od bolesti u prvim tjednima života, ta antitijela istroše se u dobi od šest do osam tjedana, pa ih tada valja odvesti na prvu rundu cijepljenja. Pazite na to da i vi i svi članovi vaše obitelji temeljito perete ruke prije interakcije s njima kako biste smanjili rizik od dolaska u kontakt s opasnim bakterijama koje bi mogle vrebati na vašim rukama. Isto je tako dobra zamisao uvesti pravilo o izuvanju cipela u kući ili barem nošenja čistih ili pokrivenih cipela, kako biste spriječili unošenje štetnih bakterija i virusa izvana.

Novorođeni štenci sišu majčino mlijeko.

5. Socijalizacija

Štenci su u četvrtom tjednu života spremni za početak socijalizacije s ljudima i drugim psima. Razdoblje od četvrtog do dvanaestog tjedna ključno je jer štenci tijekom njega moraju upoznati svijet na koji su došli kako bi odrasli u prilagođene, sretne pse, poručuje PDSA. Loše socijalizirani psi često postanu anksiozni odrasli psi koji imaju problema s ponašanjem. Bilo da planirate zadržati štence ili ih dati u dobar dom, važno je maziti se i igrati s njima, puštati ih da istražuju i sami se igraju te ih što više izlagati novim iskustvima.

Briga o novorođenim štencima iziskuje mnogo rada, no tih će vam nekoliko tjedana proletjeti dok kažete "keks". Ako štence date na udomljavanje, taj gorko-slatki trenutak rastanka nastupit će za tili čas. Uživajte u svojim štencima dok ih imate, a kad dođe vrijeme da se od njih oprostite, barem ćete imati zadovoljstvo toga da znate da ste im omogućili najbolji mogući početak.

Biografija suradnice

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus mama psića, blogerica i spisateljica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše pod nadzorom krznenih bebica u krilu.

 

Recenzent: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Vezani članci

 • Feeding your puppy

  How, when and what to feed your new puppy is an important decision, learn more about the things to consider for feeding your puppy.
 • Time apart

  Follow these simple rules to show your puppy that you are the leader of the pack to ensure that your pup grows up to be a well-behaved dog.
 • Behaviour training for your puppy

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Teaching Your Puppy: Obedience Training Basics

  Obedience training for your puppy requires a good plan of consistent short sessions. Learn more from the Hill

Vezani proizvodi