Životni put štenaca: Kako štenci rastu i razvijaju se u odrasle pse

Objavio/la
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Razvoj štenaca sastoji se od mnogih faza i ključnih trenutaka tijekom njihova rasta. Bilo da se pitate kad će se vaš štenac primiriti i prestati sve grickati ili vas jednostavno zanima što štenci prolaze u odrastanju, ova lenta životnog puta donosi vam odgovore koje tražite.

1. Kad štenci otvaraju oči i uši

Štenci se rađaju sa zatvorenim očima i ušima, pa svijet prva dva tjedna doživljavaju isključivo kroz dodir i njuh. Udruga PDSA navodi da se štencima oči otvaraju s 10-12, a zvukovodi s 14-16 dana starosti, čime život počinju doživljavati na sasvim novi način.

2. Kad štenci nauče lajati

Kad štenci razviju sposobnost sluha, počnu oponašati zvukove koje čuju od svoje majke. Nedugo nakon što im se otvore uši od blagog gunđanja dođu do pravog zavijanja i laveža.Nasmiješeni zlatni retriver trči vani.

3. Kad štenci nauče hodati

Štenci stanu na noge otprilike u isto vrijeme kad im se razviju osjeti. Do trećeg tjedna učine prve trapave korake, što im pruži nov osjećaj samopouzdanja.

4. Kad se štenci nauče igrati

Ubrzo nakon što se počnu kretati, štenci počnu trčkarati uokolo i igrati se s braćom i sestrama. Dob od tri tjedna označuje početak ključnog stadija socijalizacije, u kojem štenci od mame, braće i sestara uče što znači biti pas.

5. Kad štencima izbijaju zubi

Treći tjedan velik je tjedan u životu štenaca. Osim gore spomenutih ključnih događaja u razvoju, počinju im i izbijati oni oštri zubići. Do osmog tjedna obično već dobiju sve mliječne zube.

6. Kad štenci počinju jesti čvrstu hranu

Iako štenci do uzoraka mamine čvrste hrane često pokušavaju doći već kad im počnu izbijati zubi, tek u četvrtom tjednu proizvodnja majčina mlijeka počne jenjavati, a štenci započnu svoj trajni prelazak na čvrstu hranu za štence. Proces odvikavanja od sisanja obično traje još četiri tjedna, a štenci se u potpunosti odviknu do osmog tjedna.

7. Kad štenci počnu voljeti ljude

Štenci u četvrtom tjednu svojeg života počnu i razvijati emocionalnu povezanost s ljudima iz svojeg okružja. Iako je tada još uvijek prerano za odvojiti ih od mame, braće i sestara, to je odličan trenutak za upoznavanje štenca kojeg namjeravate udomiti.

8. Kad se štence mora socijalizirati

Premda štenci svijet i društveni poredak počnu upoznavati već u trećem tjednu, ključno razdoblje za socijalizaciju traje od četvrtog do dvanaestog tjedna. Ono što nauče u tom periodu odredit će hoće li štenac odrasti u uravnotežena psa ili psa s emocionalnim problemima ili problematičnim ponašanjem.

Što prije štenci u ovoj fazi razvoja počnu upoznavati nove ljude, družiti se s drugim ljubimcima, istraživati svijet i stjecati nova pozitivna iskustva, to bolje. (Valja se pobrinuti da i prijatelji štenaca budu cijepljeni i pregledani od strane veterinara, kako ih ne biste izložili riziku.)

9. Kad se štence mora cijepiti

Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) navodi da štence obično treba cijepiti u dobi od osam do deset tjedana. Štenci bi do trenutka kad su spremni za udomljavanje trebali biti cijepljeni protiv kašlja čopora, štenećaka, parvoviroze, leptospiroze i parainfluence. Štenac će biti spreman za sljedeću dozu cjepiva dva do četiri tjedna kasnije, dok će neke dodatne doze biti potrebne u dobi od šest do dvanaest mjeseci. Najbolji savjet o rasporedu cijepljenja štenca dat će vam vaš veterinar.

10. Kad se štence može učiti ponašanju u kući

Štenci u dobi od tri do četiri tjedna steknu kontrolu nad pražnjenjem mjehura i crijeva i nauče se odmaknuti od mjesta na kojem spavaju kako bi se olakšali. Do sedmog tjedna, kako navodi Dogtime, štenac već stekne fizičku koordinaciju i kontrolu mišića potrebnu za učenje ponašanja u kući.

Do nezgoda će vjerojatno i dalje dolaziti, ali s razvojem mišića razvijaju se i novi živčani putevi koji im omogućuju da shvate kako i gdje se propisno olakšati.

11. Kad su štenci spremni za udomljavanje

Nakon što se štenci u do osmog tjedna potpuno odviknu od sisanja, spremni su za napuštanje svoje obitelji i odlazak u novi dom. Zna to biti osjetljivo razdoblje. Štenac u ovoj dobi spremno prihvaća nove članove obitelji i nova iskustva, ali zna i upasti u fazu straha koja može potrajati i do dvanaestog tjedna. Štenci ove dobi trebaju mnogo potpore i pozitivnosti kako u odrasloj dobi ne bi bili problematični.

Slatki smeđe-bijeli štenac na povocu gleda gore.12. Kad su štenci spremni za dresuru

Do devetog tjedna, kad su se već smjestili u novi dom i povezali sa svojom novom obitelji, štenci su spremni za osnovnu dresuru. Neki vlasnici nisu baš skloni upisivanju svojih štenaca u školicu prije nego što su u potpunosti cijepljeni, ali iznimno je važno da štenac ne propusti ovo ključno razdoblje socijalizacije. Plavi križ preporučuje minimiziranje rizika po štenca odabirom školice s manjim grupama, gdje je interakciju među štencima lako kontrolirati. Svakako najprije zatražite mišljenje svojeg veterinara.

13. Kad štenci nauče svoje mjesto u kućanstvu

U dvanaestom tjednu počnu se javljati instinkti za dominaciju i submisivnost i štenac krene istraživati gdje je njegovo mjesto u društvenom poretku kućanstva. Štenci u dvanaestom tjednu postaju neovisniji i aktivniji, a fazu straha zamijeni radoznalost. U tom im razdoblju treba mnogo potpore njihovih voljenih. Štenci svoje mjesto u obitelji obično usvoje do šestog mjeseca starosti.

14. Kad dolazi do izbijanja zubi i grickanja

Trajni zubi krenu izbijati u starosti od tri do šest mjeseci, a štenci tada počnu i grickati stvari. Važno je u ovom razdoblju osigurati stvari po kući, stvari za koje ne želite da ih štenac izgrize valja sakriti ili premjestiti izvan njegova dosega, što vrijedi i za objekte kojima se može ugušiti i ostale opasne predmete poput električnih kablova i otrovnih biljaka. Igračke za žvakanje u ovom će im razdoblju pomoći zadovoljiti poriv za žvakanjem vaših omiljenih cipela ili saga u dnevnoj sobi.

15. Kad su štenci spremni za sterilizaciju ili kastraciju

Štence se može sterilizirati ili kastrirati u dobi između četiri do šest mjeseci.  O koristima koje to nosi i najboljem trenutku za to valja prodiskutirati s veterinarom.

16. Kad štenci počinju ispitivati granice

Štenci u adolescenciji postanu neovisniji, pa se mogu početi nametati, uspostavljati dominaciju i označavati teritorij. Uobičajeno je da štenci između šest i osamnaest mjeseci starosti ispituju granice i prkose autoritetu svojeg čovjeka, kao i ostalih ljubimaca koji čine njihov "čopor."

17. Kad štenci sazrijevaju i smiruju se

Štenci emocionalnu zrelost i narav odrasla psa obično dosegnu s dvanaest do osamnaest mjeseci starosti, iako ponašanje tipično za štence, kao što su žvakanje i grickanje mogu pokazivati i do druge godine.

Štenac generalno s osamnaest mjeseci razvije odraslu osobnost i potpuno se prilagodio svojoj ulozi u obitelji. No to ne znači da i dalje nema gomilu energije! Ovisno o psu, to može potrajati par godina i stoga su vježbanje i obuka vrlo važni kako bi usvojio dolično ponašanje.

Normalan razvoj štenca svakako nosi svoje izazove, a ti će izazovi često testirati strpljenje njihovih vlasnika. No praćenje kako štenac od bebe postaje odrastao pas sa sobom nosi brojne nagrade.

Biografija suradnice

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus mama psića, blogerica i spisateljica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše pod nadzorom krznenih bebica u krilu.

Vezani članci

 • Adolescent puppies can be challenging

  Puppies can grow into adolescents much like humans grow to become teenagers. Learn the challenges associated with this change in your puppy.
 • Feeding your puppy

  How, when and what to feed your new puppy is an important decision, learn more about the things to consider for feeding your puppy.
 • Time apart

  Follow these simple rules to show your puppy that you are the leader of the pack to ensure that your pup grows up to be a well-behaved dog.
 • Behaviour training for your puppy

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Vezani proizvodi