Bilježenje mačićevog napretka

Objavio/la Jean Marie Bauhaus
min čitanja

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Pronađite hranu koja odgovara potrebama vašeg ljubimca

Tijekom prve godine života vašeg mačića štošta se događa. Teško je povjerovati da to sićušno, mijaukavo biće koje vam stane u dlan može izrasti i doseći dužinu odrasle mačke u svega dvanaest mjeseci. Tipični grafikon rasta mačića pokazuje da do većine promjena, kao i najfascinantnijih promjena, dolazi tijekom prvih osam tjedana. Pogledajte vremensku crtu ovog mačića i saznajte kad očekivati određene ključne točke u rastu i razvoju vaše mačke.

1 – 3 tjedna: Mačići otvaraju oči i uši

Dugodlaka mačka mama spava sa šapom oko novorođenog mačića.Mačići na svijet dolaze zatvorenih očiju i ušiju i prvi tjedan života provode slijepi i gluhi. Oči i uši otvaraju im se tijekom drugog tjedna, navodi udruga Cats Protection, no vid i sluh tada im još uvijek nisu baš dobri. Dobra je zamisao da ih se kroz to razdoblje drži podalje od jarkog svjetla i glasnih zvukova. Plave oči s kojima se mačići rađaju od trećeg bi tjedna mogle početi mijenjati boju, a tada im se podižu i uši, uvodeći ih u čitav novi svijet ispunjen zvukom.

Mačići će nekoliko dana nakon rođenja početi ispuštati male "mjauke" kako bi na taj način majci dali do znanja da su gladni ili uznemireni, kažu iz Cats Protection, dok predenje počinje koji tjedan poslije. Mačići se počinju više vokalno izražavati kad počnu hodati i istraživati okružje.

3 – 7 tjedana: Hodanje, odvikavanje od sisanja i upotreba kutije s pijeskom

Mačići prve nesigurne korake obično čine u dobi od oko tri tjedna. U početku klecaju i nestabilni su, ali kako im se ravnoteža poboljšava tijekom četvrtog tjedna, postaju samopouzdaniji i orniji za istraživanje okoline. Do petog ili šestog tjedna, kad mačići već imaju dovoljno vjere u svoju novootkrivenu mobilnost, primijetit ćete da se javlja onaj njihov energični, zaigrani i znatiželjni duh! Držeći ih na oku, možete ih pustiti da istražuju okružje i iskuse nove prizore, zvukove i mirise. Ovo je dobar trenutak da svoj dom učinite sigurnijim za mačića, ako to još niste učinili

Tijekom četvrtog i petog tjedna života vaš bi mačić već trebao imati bolju ravnotežu. To je pogodno razdoblje za upoznati ih s kutijom s pijeskom, navodi Cats Protection. Mačići uče što i kako raditi gledajući mamu, sve što vi trebate učiniti je pokazati im kutiju. Samo imajte na umu da i dalje uče i da će se nezgode događati.

Mačići od svojeg trećeg tjedna mogu početi dobivati krutu hranu, no odvikavanje od sisanja postupan je proces koji može potrajati nekoliko tjedana. Organizacija Pet Food Manufacturers’ Association (PFMA) preporučuje davanje iste potpune hrane za mačiće i majci koja doji i njezinim mačićima tijekom tog prvog razdoblja u odvikavanju od sisanja. Iako jedu istu hranu, mačićima bi je u počecima procesa odvikavanja od sisanja trebalo davati u vlažnom obliku ili natopiti suhu hranu.

U dobi od šest do osam tjedana mačići bi već trebali biti gotovi s procesom prelaska na krutu hranu i dobivati visokokvalitetnu hranu za mačiće. PFMA preporučuje da informacije o doziranju hrane potražite u uputama proizvođača na samom pakiranju i da ju važete u skladu s tablicom težina, kako bi vaš mačić dobio točnu količinu energije i nutrijenata. Većina mačića htjet će jesti "pomalo i često", pa bi bilo dobro da im dnevnu količinu hrane razdijelite na manje porcije. Međutim, svaki mačić je jedinstven, stoga pratite njegov razvoj i tjelesno stanje i prema tome prilagodite hranjenje, a u slučaju bilo kakvih briga obratite se svojem veterinaru.

8 – 12 tjedana: Socijalizacija i prva cjepiva

Jeste li znali da mačićima tijekom odrastanja ispadnu mliječni zubi, baš kao ljudima? Mačji mliječni zubi počnu izbijati tijekom drugog tjedna, a vaš mačić sve bi svoje mliječne zube trebao imati u dobi od oko osam tjedana. U dobi od četiri mjeseca počet će izbijati trajni zubi i oni bi sve mliječne trebali zamijeniti do dobi od šest mjeseci.

Svojeg biste mačića tijekom ovog razdoblja trebali odvesti u prvi posjet veterinaru. Prvo cjepivo potrebno im je s oko osam tjedana, a dodatna doza s oko dvanaest. Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA) savjetuje da se mačiće cijepi protiv virusa mačjeg herpesa, kalicivirusa, mačjeg infektivnog enteritisa i virusa mačje leukemije. Veterinar vam može dati savjet o drugim bolestima protiv kojih bi bilo dobro cijepiti mačića.

Ovo je idealno razdoblje za početak socijalizacije mačića. Njegovanjem, maženjem i igranjem s mačićem nećete samo potpomagati njegov razvoj i graditi vezu među vama, već ćete i pomoći mačiću naviknuti se na podizanje i držanje u rukama. RSPCA navodi i da je ovo pravi trenutak za upoznavanje mačića s drugim ljudima i djecom, kao i drugim zdravim, cijepljenim mačkama i psima. Ne samo da ćete ih time bolje pripremiti za njihov zauvijek dom, već ćete im i pomoći da se razviju u emocionalno zdrave, dobro prilagođene odrasle mačke.

Mala kaliko maca čuči ispod pletenog naslonjača.

3 – 6 mjeseci: Spremni za udomljavanje i kastriranje

Mačiće se ne bi smjelo odvajati od majke i braće i sestara iz legla dok se u potpunosti ne odviknu od sisanja i socijaliziraju. Mačići nastavljaju učiti o normalnom mačjem ponašanju od svoje majke sve do desetog tjedna života, stoga je, kako biste im pružili najbolju priliku da postanu dobro prilagođene mačke, najbolje pričekati barem deset tjedana prije nego ih uputite u novi dom. Možete pričekati i dvanaest tjedana, kako biste obuhvatili sljedeću važnu rundu cjepiva.

Većina mačića spremna je za kastraciju od dobi od četiri mjeseca, iako veterinar taj zahvat može obaviti i ranije ako procijeni da mačić može sigurno podnijeti opću anesteziju.

Jedna godina: Više nije mačić

Mačić se od svojeg prvog rođendana više ne smatra mačićem, već odraslom mačkom. Iako će se neki i dalje povremeno ponašati kao mačići i još malo rasti, vaša nova odrasla mačka spremna je na prelazak na visokokvalitetnu hranu za odrasle mačke. Slijedite preporučene smjernice za hranjenje na novoj hrani kako biste ustanovili koliku im količinu i koliko često davati.

Iako se mačka smatra odraslom u dobi od jedne godine, u pogledu razvoja mačja adolescencija obično traje dok mačka ne navrši okvirno osamnaest mjeseci. Tijekom ovog razdoblja mačka i dalje može pokazivati mladenačku zaigranost, kao i tipično "tinejdžersko" ponašanje, što može podrazumijevati ispitivanje granica i buntovničke činove kao što je grebanje namještaja i obilježavanje teritorija. Ali bez brige. Mačke obično počinju sazrijevati i smirivati se nakon što navrše osamnaest mjeseci, a do drugog rođendana već budu posve odrasle mačke s odraslom osobnošću.

Promatrati razvoj mačića od novorođenčeta do odrasle mačke čudesna je stvar. Uz znanje što očekivati dok vaš mačić raste bit ćete u mogućnosti pomoći mu da odraste u vašeg zdravog i sretnog prijatelja.

Biografija suradnice

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus mama psića, blogerica i spisateljica iz Tulse u Oklahomi, gdje obično piše pod nadzorom krznenih bebica u krilu.

 

Recenzenti: Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA i Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutricionizam)

Vezani članci

Vezani proizvodi