Obuka

Ovi članci sadrže informacije o tome kako trenirati mačku. 

0 Results ordered by

Relevance

Kako trenirati mačku 

Dok psi žele ispuniti očekivanja svog "vođe", važno je imati na umu da su mačke drugačije. Njih više zanima da usreće sebe! Stoga, ako želite da mačka prestane grebati namještaj, skakati na kućne radne površine ili gristi vas u igri, trebat će vam mnogo strpljenja, poštovanja prema životinji, potkrepljenja i nagrada.  

Osnovni principi treninga

Prvo i najvažnije, mačke ne mogu shvatiti kaznu. Nagrađivanje poželjnog ponašanja mnogo je učinkovitije. Zvuči komplicirano, zar ne? Ne mora biti. Samo blago i odlučno recite "ne" ako napravi nešto što ne odobravate. A ako napravi nešto što vam se sviđa, pružite joj svu moguću ljubav i pažnju. Poslastice su također uvijek dobar motivator, stoga ih imajte u pripremi. (Ali budite pažljivi da ljubimcu ne date previše.)

Kako naviknuti mačku da koristi mačji WC

Mačke su po prirodi čista stvorenja pa su dobri izgledi da joj upotreba toaleta nije strana. Pripremite kutiju za obavljanje nužde prije nego što dođe u vaš dom. Ako imate dovoljno prostora, omogućite joj više kutija za nuždu. Postavite ih na tiho i mirno mjesto te ih ne zaboravite čistiti svakodnevno.

Socijalizirajte vašeg mačića

Mačke prolaze kroz vrlo kratko razdoblje socijalizacije. Zapravo, najkritičnija faza za oblikovanje ponašanja i razvoj socijalizacije je 4 do 16 tjedana. Prije nego što mačka dođe u vaš dom, dobri su izgledi da je već bila izložena ljudima, osobito ako dolazi iz prihvatilišta za životinje. Predstavite ju i svojoj djeci. No prije toga ih upozorite da budu dobri prema mački. Općenito, prve susreti neka budu ratki dok se mačka ne počne osjećati udobno u blizini novih osoba. Ako je pokušate prisiliti na veću količinu druženja od one na koju je spremna, može se preplašiti ili čak razviti zdravstvene poteškoće uslijed stresa.